ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои са основните лекарства против алергия? (II част)

Puls.bg   |   03 юни 2013   |   Коментари 0
   
   
Кои са основните лекарства против алергия? (II част)

Източник: Istockphoto

Първа на част на материала

1.  Деконгестанти

 

Деконгестантите са препарати за локално приложение, най-често спрейове или капки за нос или очи, които свиват кръвоносните съдове, отпушват носа и премахват зачервяването на очите. Често се комбинират с антихистамини за по-добро повлияване на симптомите на алергията. За деконгестантите е важно да се знае, че формите за локално приложение не бива да се използват повече от 5 дни без прекъсване, тъй като изсушават лигавиците, които започват да атрофират. Някои деконгестанти се предлагат и под формата на таблетки, които могат да бъдат употребявани по-продължително, ако това е необходимо.

 

Деконгестантите, също така, повишават кръвното налягане. Те не се препоръчват за пациенти с хипертензия и глаукома. В по-редки случаи предизвикват раздразнителност, безсъние или задръжка на урина в пикочния мехур.

 

2.  Стабилизатори на мастоцитите

 

Те не позволяват освобождаване на хистамина от мастоцитите, с което предотвратяват появата на дразнене в очите, обриви, свиване на бронхите и др. Показани са за лечение на астма, алергичен ринит и алергичен конюнктивит. Когато се използват за лечение на астма, стабилизаторите на мастоцитите се прилагат перорално. За лечение на алергичен ринит или конюнктивит най-често се прилагат под формата на капки за нос и очи, съответно. Макар и ефективни, стабилизаторите на мастоцитите имат редица терапевтични недостатъци, най-важният от които е, че клиничният им ефект се проявява по-бавно. Освен това някои от тях имат редица неприятни нежелани лекарствени реакции – лош вкус в устата, дразнене в гърлото, повишаване на теглото и др.

 

3.  Левкотриенови модификатори

 

Левкотриеновите модификатори са сравнително нова група лекарства, използвани за лечение на астма и алергичен ринит. Те блокират физиологичните ефекти на левкотриените – другият ключов фактор в развитието на алергичните заболявания. Левкотриеновите модификатори се прилагат само по лекарско предписание. Те са модерен клас лекарства с редки странични ефекти. Последните могат да включват болка в корема, парене зад гръдната кост, обриви, раздразнителност и др.

 

4.  Бронходилататори

 

Използват се предимно в лечението на астма и по-рядко, когато е налице затрудняване на дишането при тежки алергични реакции. Дозирането на бронходилататорите винаги изисква внимание и прецизност, тъй като предозирането може да доведе до тежко сърцебиене и потенциално фатална аритмия. Бронходилататорите се прилагат само по лекарско предписание под формата на таблетки, сиропи, най-често инхалатори.

 

Съществуват и голям брой комбинирани продукти, най-често между антихистамин и доконгестант. Комбинираните продукти съчетават ефектите на различни класове лекарства, като така осигуряват по-добър контрол над заболяването при намален брой приеми и по-голямо удобство за пациента.  

 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter