ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изкуственото сърце на Carmat: надежда за милиони хора

Puls.bg   |   04 юни 2013   |   Коментари 0
   
   
Изкуственото сърце на Carmat: надежда за милиони хора

Източник: Istockphoto

Carmat е резултат от сътрудничеството между Ален Карпентие – специалист по сърдечно-съдова хирургия от болницата Georges-Pompidou в Париж, и европейската компания за аеронавтика и отбрана EADS. През месец май обществото за биотехнологии получи разрешение да имплантира първото изкуствено сърце в кардиохирургиите на четири болници в Белгия, Полша, Словения и Саудитска Арабия.

 
Изкуственият орган тежи 860 г и възпроизвежда максимално точно формата и основните функции на човешкото сърце. Той се прикрепя към предсърдията на пациента и се състои от две камери, четири клапи и система за регулация. Това го прави първото в света цялостно изкуствено сърце с размери, достатъчно малки, че да позволят трансплантацията му в гръдния кош на човек.


Имплантът е предназначен за болни с крайна степен на сърдечна недостатъчност или претърпели инфаркт на миокардата. Биопротеза е напълно съвместима с човешкия организъм и значително намалява риска от отхвърляне. След трансплантацията и съответния възстановителен период пациентите могат да се приберат у дома и да водят нормален живот.


Първите експериментални операции ще започнат веднага щом приключи  одготовката на кардиохирурзите и ще се проведат в два етапа. През първия ще се тества надежността на протезата, като критерии за успех ще бъде поддържането живота на пациента минимум 180 дни след операцията. През втория ще се наблюдава ефективността на изкуствения орган, подобрението във функциите на сърдечно-съдовата система, качеството на живот и комфорта на пациента.


Ако трансплантациите се окажат успешни, от Carmat ще предприемат стъпки за комерсиализация на първото биомиметично сърце. Изкуственият орган, за чиято изработка са използвани синтетични биоматериали, ще струва между 140 и 180 хил. евро и според създателите му през следващите няколко години ще промени живота на милиони хора.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter