ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антиретровирусната терапия - триумфът на медицината

Puls.bg   |   17 май 2013   |   Коментари 0
   
   
Антиретровирусната терапия - триумфът на медицината

Източник: Dreamstime

Усилията за предотвратяване на предаването на ХИВ чрез антиретровирусна терапия са особено плодотворни от обществена и икономическа гледна точка. Те са и огромно облекчение за серопозитвните индивиди и серонегативните им партньори, в емоционално, финансово и чисто физическо отношение.

 

Световната здравна организация препоръчва започване на антиретровирусно лечение, когато броят на CD4+ (чете се CD 4 положителните) кръвни клетки падне под 350 на милилитър кръв. CD4+ клетки имат централна роля в координирането на имунния отговор, без тях имунната система рухва и организмът става податлив на опортюнистични инфекции и злокачествени новообразувания.

 

Ключовият момент в спирането на разпространението на вируса е понижаването на вирусния товар – съдържанието на вирусни частици в кръвта, чрез антиретровирусна терапия. Проучвания показват, че рискът от предаване на вируса на друг човек е почти нулев, когато вирусният товар е под 1500 вирусни частици на 1 милилитър кръв. Изследвания при сероразлични двойки показват, че активна антиретровирусна терапия, започната при CD4+ клетки под 550/милилитър кръв, понижава риска от заразяване на серонегативния партньор с 96%.

 

Прилагането на терапията за драстично снижаване на вирусния товар при бременни прави възможно раждането на серонегативен плод. Днес, прогресът в анти-ХИВ терапията дава възможност на ХИВ позитивни жени да заченат и да родят здрав плод, свободен от бремето на ХИВ/СПИН.

 

Децата са най-уязвими към ХИВ инфекция. По данни на Световната здравна организация без лечение смъртността при деца е 50% до 2-годишна възраст и 80% до 5 години. Според СЗО, от 2,1 милиона деца, нуждаещи се от антиретровирусно лечение, едва 23% го получават, в сравнение с 48% за възрастните. На антиретровирусната терапия се възлагат огромни надежди за елиминиране на педиатричните случаи на ХИВ/СПИН, най-вече чрез спиране на заразяванията майка – плод.

 

Антиретровирусната терапия намалява честотата на опортюнистичните инфекции и туберкулозата, асоциирани с ХИВ. По данни на СЗО, през 2010 г. по света има 34 милиона души, живеещи с ХИВ инфекция. От тях 1,1 милиона имат активна туберкулоза, смъртността от която е около 350 000 души на година. Превантивното приложение на изониазид, съчетано с противовирусните лекарства, намалява риска от поява на активна туберкулоза с 97%.

 

Всичко това е доведе до значителен напредък в борбата с ХИВ през последните 10 години и до изключително подобрение в качеството и продължителността на живот на заразените. Учените изчисляват, че редовното и правилно прилагане на настоящите анти-ХИВ терапии осигурява преживяемост от 30 и повече години. На път са още по-усъвършенствани лечения, за които се очаква да превърнат ХИВ в лека хронична инфекции или дори да я изкоренят напълно.

 

Евентуалното създаване на ваксина – нещо смятано за абсолютно невъзможно преди 10 години, е реално постижимо през следващите 10 – 15 години според повечето специалисти.

 

Несъмнено, медицината постигна много в борбата с бича на XXI век. Тя ни е дала достатъчно, за да се справим с това заболяване, както в личен, така и в обществен план. От тук нататък, отговорността за здравето ни е в собствените ни ръце.


Още по темата:

   
   

реклама  

Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter