ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Денгата предизвиква 390 милиона заболявания на година

Puls.bg   |   22 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Денгата предизвиква 390 милиона заболявания на година

Източник: Dreamstime

Международен изследователски екип обяви оценката си за броя на заразяванията с денга по света, като изготви и карта на най-силно засегнатите райони. Денга е известна още като хеморагична треска.

 

Експертите изчисляват, че средният брой заразявания на година е около 390 милиона, от които ¼ протичат явно – с тежки симптоми като треска или шок. Оценката е значително по-висока от тази на Световната здравна организация, която оценява заболеваемостта от денга на 50 – 100 милиона случая на година.

 

Има 4 различни типа денга вируси, всички, предаващи се на човек чрез ухапване от комари. Не всички случаи на заразяване протичат симптоматично. Когато има симптоми, те могат да варират по тежест от умерено повишаване на температурата и мускулни болки до треска, повръщане и кървене, което може да бъде фатално. Засега няма ефективни ваксини и противовирусни терапии срещу денга. Повечето от тежките случаи засягат деца.

 

Денгата е повсеместно разпространена в тропиците, където са съсредоточени над 70% от заболеваемостта. Най-засегнати са Индия, Бразилия и Африка. Климатът и гъстотата на населението са от решаващо значение за заболеваемостта и поддържането на резервоар от патогена в човешката популация.

 

Според Саймън Хей – изследовател в Wellcome Trust и ръководител на проучването, рискът за различните райони ще се изменя в различна посока през идните години. Според него глобализацията и урбанизацията могат да изиграят решаваща роля за развитието на заболеваемостта през следващите десетилетия.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter