ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Направено е важно откритие за диабет тип II

Puls.bg   |   01 март 2013   |   Коментари 1
   
   
Направено е важно откритие за диабет тип II

Източник: Istockphoto

В ново проучване, публикувано в онлайн списанието PLOS ONE, изследователи от Станфордския университет и UC Santa Barbara, са достигнали до извода, че промените в клетъчния метаболизъм играят много по-голяма роля от досегашните предположения за развитието на диабет. Възможно е тяхното значение да се окаже по-голямо дори от това на генетичната предразположеност.

 

Изследователският екип разработва изчислителен модел, който позволява по-добро вникване в причините и прогресията на заболяването. Моделът разкрива наличието на „критична точка“, след преминаването на която, панкреасът вече не може да следи адекватно нивата на кръвната захар. Екипът смята, че направеното откритие ще послужи като основа за нови усилия, целящи превенция и лечение на диабет тип II.

 

В рамките на изследването, учените разработват математичен модел, описващ как клетките на задстомашната жлеза поемат глюкоза от кръвта и как те възприемат присъствието й. Моделът е построен на базата на информация от диабетици и клинично здрави хора.

 

Моделът показва, че в здравите индивиди, бета-клетките поемат достатъчно глюкоза, което им позволява да се задържат над „критичната точка“. При диабетиците, обаче, вносът на глюкоза в клетките на панкреаса е под тази точка. По този начин, у клетките се губи възприятието за нивата на кръвната захар и те престават да синтезират достатъчни количества инсулин.

 

Моделът е изключително полезен и с това, че разкрива ключови стъпки в транспорта на глюкоза в клетките, които могат да бъдат ефективно повлияни по медикаментозен път. Моделът позволява същинско вникване в същността на заболяването, което все повече започва да прилича на клетъчна дисфункция – нарушение на функциите на панкреасните клетки.

 

Според д-р Джейми Март, член на изследователския екип, едва след като окончателно бъде изяснено какво точно представлява диабетът и на какво точно се дължи, ще може да бъдат създадени много по-ефективни терапии. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Лина Йосифова     2013-03-04 12:47:32
Поздравявам екипа за тази сериозна и издържана статия!Както и за подбора на останалите в този брой. Желая по-нататъшни успехи...
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter