ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вече има лечение за ретинитис пигментоза

Puls.bg   |   18 февруари 2013   |   Коментари 0
   
   
Вече има лечение за ретинитис пигментоза

Източник: Dreamstime

Пациентите, загубили зрението си поради рядко заболяване, наречено ретинитис пигментоза, сега имат шанса да възстановят поне част от него, с помощта на ново устройство за имплантиране в окото. Американската администрация за храни и лекарства одобри Argus II Retinal Prosthesis System първото в света лечение за вроденото заболяване, което причинява разрушаването на рецепторните клетки в ретината.

 

В момента устройството е разрешено за употреба при малка група пациенти, но в бъдеще може да възвърне зрението на милиони хора. То е разрешено за употреба в Европа от 2011 г.

 

FDA разреши употребата на продукта в САЩ, след като приключи анализът на данните от няколкогодишно клинично проучване, провеждано с 50 доброволци в Европа и САЩ. Апаратът представлява малка видеокамера и предавател, прикрепени към специални очила. Сигналът от видеокамерата се преобразува в електрични импулси, които по безжичен път биват изпратени до електроди, имплантирани в ретините на пациента.

 

Д-р Джулия Халер, офталмолог от Очния институт Уилс, където са били извършени операциите, разказва за трогателните разкази на участниците в проучването и техните семейства. Тя описва случая на син на адвокат от Чикаго, който за пръв път различава лицето на баща си.

 

От FDA поясняват, че уредът не възстановява напълно зрението, но позволява на пациентите да различават светло от тъмно, като така им помага в ежедневните дейности.

 

През 2009 г., Майкъл Адлер, който е сляп по рождение, получава изкуствената ретина като част от клиничното проучване. Сега той може да различава чиниите на кухненската си маса и светлините по улиците – все нови изживявания за него.

 

Засега, устройството е показано само при пациенти над 25-годишна възраст с напреднал ретиитис пигментоза – хронично заболяване, при което повечето засегнати започват да губят зрението си към 20-годишна възраст. Състоянието прогресира да пълна слепота в рамките на няколко десетилетия.

 

От FDA прогнозират, че в близко бъдеще 4000 от 100 000 души, страдащи от ретинитис пигментоза в САЩ, ще получат устройството. От Second Sight Medical Productsпроизводителят на революционния продукт, се надяват да получат одобрение за лечението на още голям брой други очни заболявания, сред които и макулна дегенерация – водещата причина за слепота в развитите страни. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter