ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аспирин - свързван с макулна дегенерация?

Puls.bg   |   23 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Аспирин - свързван с макулна дегенерация?

Източник: Istockphoto

Проучване на австралийски учени показва, че редовната употреба на аспирин е свързана с повишен риск от неоваскуларна макулна дегенерация.

 

В хода на проучването 2389 души над 49-годишна възраст преминават редовен преглед на ретините на всеки пет години, като откритите изменения на макулата се класифицират като неоваскуларни, мокра макулна дегерация. Употребата на аспирин е измерена с помощта на въпросник, а рисковите фактори, имащи отношение към появата на макулна дегенерация, са индексирани с помощта на преглед и анамнеза.

 

257 от участниците съобщават, че редовно употребяват аспирин. Тяхната средна възраст е по-висока и при тях по-често се наблюдават заболявания като диабет, хипертония и други сърдечносъдови заболявания.

 

В рамките на проучването са открити 63 случая на макулна дегенерация. При първи, втори и трети контролен преглед честотата й при приемащите реводно аспирин е 1,9, 7 и 9,3%, докато при неупотребяващите аспирин тя е 0,8, 1,6 и 3,8%.

 

Честотата на неоваскуларната макулна дегенерация нараства от 2,2% при неизползващите аспирин през 2,9% за инцидентните случаи до 5,8% при редов прием. Употребата му, обаче, не повишава честотата на сухата атрофия. Изследователите проучват и вероятността други лекарства, приемани заедно с аспирина, да повлияват честотата на макулната дегенерация, но резултатите от изследването показват, че това не е така.

 

Те изтикват, че решението дали да се приема аспирин за продължително време при страдащите от церебро-васкуларни заболявания е сложно. Необходимо е терапията да бъде индивидуализирана, изтъкват учените. Много лекари, обаче, засега остават предпазливи в оценките си за качеството на настоящото и редица сходни проучвания като не избързват да нагодят практиката си с препоръките на изследователите. Те изказват съмнения в представителността на извадката и дизайна на проучванията, изчаквайки по-обхватни и убедителни изследвания.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter