ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои са противогрипните лекарства?

Puls.bg   |   23 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Кои са противогрипните лекарства?

Източник: Istockphoto

По-тежките случаи на грипна инфекция налагат прилагането на специфична група лекарства – антиинфлуенчните противовирусни медикаменти. За разлика от лекарствата, които се използват само за облекчаване на симптомите на инфекцията, противовирусните лекарства директно й противодействат. Повечето антибактериални лекарства унищожават своите мишени – бактериалните клетки, докато противовирусните не позволяват на прицелните частици – вирусите, да се размножават и разпространяват в организма.

 

Единствено ваксините имат доказана профилактична ефективност. За активно лечение на грип се използват две основни групи лекарства – такива, които възпрепятстват възпроизвеждането на вирусите в клетките на белодробния епител и такива, които възпрепятстват напускането й от вирусите.

 

От първата група продукти, известни като производни на амантадина, у нас е регистриран римантадин. Той не позволява на вирусните частици да се освобождават от обвивката си при навлизане в клетката, което спира възпроизводителния им цикъл. Не бива да се приема с парацетамол или ацетилсалицилова киселина, тъй като те намаляват значително абсорбцията му. Римантадин е едно от най-старите противогрипни лекарства на пазара. Повечето му странични ефекти са леки и несериозни – гадене, болки в корема и диария. Възможни са и прояви от страна на централната нервна система – нарушена концентрация, трудно заспиване, замайване. Случаите на вирусна резистентност към него са чести, поради което употребата му постепенно намалява.

 

Оселтамивир и занамавир принадлежат към по-новата група на невраминидазните инхибитори. Те не позволяват на вече сглобените в клетката вируси да я напуснат, като така ограничават инфекцията. Клинични проучвания и опит показват, че те скъсяват продължителността на боледуването от грип тип А и В средно с 1,5 – 2 дни, като засега изглежда, че вирусната резистентност при тях не е съществен проблем. Повечето странични ефекти са – гадене, повръщане, диария, болки в корема или главоболие. В редки случаи, обаче, може да настъпят и по-сериозни нежелани лекарствени реакции – повишаване на нивата на чернодробните ензими, хепатит, алергични кожни прояви – обрив и в най-тежките случаи – синдром на Стивънс-Джонсън или анафилактичен шок.

 

Всички противовирусни продукти, използвани за лечение на грип, се отпускат по лекарско предписание и трябва да бъдат употребявани при стриктно спазване на инструкциите на лекаря и фармацевта. При всяко от тези лекарства съществува риск от нежелани лекарствени взаимодействия с успоредно приеманото симптоматично лечение (аналгетици, деконгестанти и др.), които могат да бъдат компетентно анализирани и оценени само от квалифициран медицински специалист. Страничните им ефекти никога не бива да бъдат подценявани, отношението полза/риск може да бъде оценено само от лекар. Лекарят преценява уместно ли е приложението на дадения продукт във всеки конкретен случай, как трябва да бъде прилаган и дава инструкции как трябва да става това. От фармацевта трябва да се поисква мнение за потенциални лекарствени взаимодействия и правилно ли са дозирани всички лекарства в рецептата.

 

Неправилната употреба на антиинфекциозни лекарства (антибиотици, антимикотици, противогрипни лекарства и др.) включва най-вече приемането им по собствено усмотрение, а не по лекарска препоръка. Това е опасно и безотговорно, както към собственото здраве, така и към обществото. Единствено лекарят и фармацевтът могат наистина да преценят има ли ползва и каква, и има ли рискове и какви от всеки даден продукт във всеки отделен случай. Приемайки лекарства по рецепта на "собствена глава", болният се излага на риск от странични ефекти и усложненията им, като същевременно изобщо не се ползва от терапевтичния ефект на лекарството, защото в повечето случаи самоволният прием е по грешно показание. В случая с антиинфекциозните продукти, неправилната лекарствена употреба е проява и на обществена безотговорност, защото тя създава резистентни щамове, които не могат да бъдат лекувани със съществуващите лекарства дори и при правилен прием, което нанася огромни финансови и здравни щети на цялото общество.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter