ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диабет - увеличава риска от сърдечен удар с 50%

Puls.bg   |   03 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Диабет - увеличава риска от сърдечен удар с 50%

източник: Dreamstime

Рискът от сърдечен удар при диабет е почти 50% по-висок, сочи нов британски доклад.

 
Проучването разкрива мащаба на усложненията, засягащи хората с диабет, които са и с по-голям риск от потенциално смъртоносни заболявания, като сърдечна недостатъчност, стенокардия и инсулт.
 
Рискът не засяга единствено страдащите от диабет тип 2. Рискът е наличен и при засегнатите от тип 1, показват резултатите.
 
14 476 души, включени в проучването, са получили сърдечен удар през 2010 и 2011 г., което е с 4694 случая повече от очакваното.
 
В рамките на изследвания период, 45 000 души с диабет развиват сърдечна недостатъчност - 17 700 (65%) повече от очаквания брой.
 
Учените констатират, че хората с диабет са изложени на 40% по-висок риск от летален изход. Фаталните случаи през 2011 г. са 65 700 г., а прогнозният брой е 47 000.
 
Експертите изчисляват, че са регистрирани 22 200 допълнителни случаи с летален изход в Англия и 1900 в Уелс сред хората с диабет. 
 
Около 2,8 млн. души са засегнатите от диабет във Великобритания, 850 000 души не знаят, че страдат от заболяването. Девет от десет души са засегнати от диабет тип 2, който се появява, когато организмът постепенно губи способността да обработва кръвната захар, което води до повишаване на нивата й, влошаващо здравословното състояние. 
 
За сравнение, диабетиците в България са приблизително 400 000. Около 50% от хората с диабет тип 2 не знаят за заболяването си.
 
Според новото проучване, жените с диабет са изложени на по-голям относителен риск от летален изход, отколкото мъжете – застрашени са 142% от страдащите жени от диабет тип 1 и 40% от тип 2, рискът при мъжете е съответно 130% от засегнатите от тип 1 и 33% от тип 2.
 
Резултатите подчертават огромното влияние на диабета относно риска от инвалидност, сърдечносъдови проблеми и преждевременна смърт, отбелязва д-р Боб Йънг от изследователския екип. 
 
Голяма част от случаите на сърдечен удар сред диабетиците може да се предотвратят, чрез по-добро образование, информираност за заболяването, лечение и грижи, допълва експертът Барбара Янг.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter