ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антикоагуланти и зелени зеленчуци – внимавайте с комбинацията!

Стефан Иванов, магистър фармацевт   |   18 декември 2012   |   Коментари 2
   
   
Антикоагуланти и зелени зеленчуци – внимавайте с комбинацията!

Източник: Istockphoto

Практиката да се поставят пациенти, изложени на повишен риск от тромбоза и сърдечносъдови инциденти, на антикоагулнатна терапия, е направила тези лекарства едни от най-широко предписваните и употребявани лекарствени продукти за всички времена.

 

Въпреки че често се казва, че „разреждат“ кръвта, те всъщност не я правят по-малко плътна, а понижават способността на тромбоцитите да образуват тромби.

 

За атикоагулантите – варфарин, фенпрокумон, аценокумарол и др., са присъщи редица терапевтични трудности. На първо място, това е тясната им терапевтична ширина. Това означава, че приеманите дози може да варират в много тесни граници. В противен случай, фармакологичният им ефект става прекалено силен и настъпва кървене или ефектът им става недостатъчен, при което настъпва тромбоза. Това е голямо неудобство, което налага често мониториране на антикоагулантната терапия и индексиране на приеманите дози за оптимизиране на лечението и избягване на риска от суб- или свръхдозиране. Всичко това допълнително се усложнява от обстоятелството, че антикоагулантите взаимодействат с голям брой храни и лекарства.

 

Зелените зеленчуци, най-вече броколи, спанак, грах, зеле и краставици, оказват измерим ефект върху антикоагулантната терапия. Обичайната рецепта за избягване на взаимодействията храна – лекарство – избягване на храната, в този случай като че ли е по-скоро неприложима, предвид полезните свойства на тези храни и неизменното им присъствие в менюто на голям брой от пациентите. Много клиницисти приемат, че решението е фиксиране на приема на тези храни, според който се нагажда и дозировката на лекарствата при редовно измерване на съсирваемостта на кръвта. Последната се определя чрез измерване на показателя частично тромбопластиново време и международно нормализирано отношение.

 

Основната биологично активна съставка в зелените зеленчуци, която усложнява антикоагулантното лечение, е витамин К. Той има прокоагулантно действие, което понижава ефективността на приеманите лекарства и налага увеличаване на дозите за постигане на желания терапевтичен ефект. Скорошен анализ на съществуващите клинични данни показва, че е уместно пациентите на антикоагулантна терапия да ограничат хранителния си прием на витамин К до 65 – 80 микрограма, което е препоръчителният дневен прием за здрави жени и мъже, съответно. Тоест препоръката на специалистите е този прием да не бъде надвишаван при антикоагулантно лечение. Трябва да се има предвид, също така, че витамин К бива синтезиран и от бактериите в чревната флора и, че употребата на антибиотици за по-дълго време също може да промени съдържанието на витамин К в кръвта и съсирваемостта й.

 

Чайовете и растителните хранителни добавки по правило имат ниско съдържание на витамин К. Все пак, за голям брой билки са били докладвани про- или антикоагулантни ефекти, в една или друга степен. Това поставя въпроса кои взаимодействия са клинично значими и кои – не са. Предвид факта, че усилването на фармакологичния ефект на антиагрегантите може да доведе до кръвоизливи и сериозни усложнения, потенциално фатални, и, че потискането на ефекта на антиагрегантите може да доведе до тромбоза, отново с потенциално фатални последствия, въпросът е изключително сериозен.

 

За сега, клинични данни са налице за много тесен кръг растения и билки. Освен вече споменатите зеленчуци, за влияние върху кръвосъсирването е докладвано и при Salvia divinorumпсихоактивно растение от рода на градинския чай, както и за редица билки, използвани в традиционната китайска медицина и аюрведата.

 

Въпросът остава открит до натрупването на достатъчно клинични и фитохимични данни.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ели Маринова     2013-01-24 23:21:26
Подобни теми за здравето трябва да се разработват само от лекари или др компетентни специалисти.В противен случай дезинформацията може да нанесе само вреда на потребителите на Интернет, които с доверие приемат тези статии.
Димитър Димитров     2012-12-27 18:39:15
Абсолютно непълен коментар. който го е писал очевидно не знае че витамин К са няколко вида витамини.не знае, че особено важен е витамин К2. Той насочва калция да се отлага на кости и зъби, а не в меките тъкани, артерии и сърдечни клапи. Приемането на варфарин, без допълнително приемане на К2, който не влияе на съсирването, води до ускорено отлагането на калций върху кръвоносните тъкани
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising