ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Байпасът е по-ефективен от стент при диабетици

Puls.bg   |   06 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Байпасът е по-ефективен от стент при диабетици

Източник: Dreamstime

Сърдечният байпас може да се окаже по-подходящ от стентирането, за диабетици със запушени коронарни артерии, съобщава международен екип от експерти. Откритието може да промени лечението на голям брой пациенти със сърдечни заболявания и диабет.

 

При байпаса се взимат здрави съдове от пациента, които се свързват в сърцето, за да се възстанови кръвотокът през запушен съд. Възстановителният период е по-продължителен, отколкото след импалнтиране на стент – мрежест цилиндър, който се въвежда в запушения съд и възстaновява кръвотока през него.

 

Приблизително 700 000 души в САЩ претърпяват хирургия на коронарен съд – било то байпас или стент, всяка година. Всеки четвърти от тези пациенти има диабет.

 

За да се определи най-доброто лечение за тази група пациенти, 1900 души с диабет и блокада в поне два коронарни клона, биват разпределени на случаен принцип – на едната половината се поставя байпас, на другата полoвина се поставя стент. След пет години, 26,6% от пациентите със стент са получили инфаркт, инсулт или са починали, докато в групата с байпас този показател е 18,7%. Въпреки че и двете групи получават най-доброто налично лечение, вероятността пациент със стент да се върне в болницата за повторно лечение на коронарен блокаж е почти два пъти по-висока, отколкото за пациент с байпас.

 

Досега сред инвазивните кардиолози съществуваше скептичност по отношение на това дали по-инвазивната процедура – сърдечният байпас, оправдава по-високия риск, особено при пациенти със съпътстващи заболявания, като диабет.

 

Оказва се, че хората с диабет претърпяват различен тип блокаж от останалите пациенти. При диабетиците, плаките, които запушват кръвоносните съдове, са дифузно изтънени. Защо това е така, засега остава неизвестно. Изтъняването по цялата им дължина, обаче, прави блокажа по-труден за поправяне с единичен стент. Запушването съществува по дължината на целия кръвноносен съд. Съсредоточаването върху ограничен участък на съда със стент не осигурява достатъчна ефективност на процедурата, т.е. недостатъчно отпушване на кръвоносния съд.

 

Въпреки че пациентите с байпас са изложени на малко по-висок риск от инфаркт, резултатите от проучването са категорични. Според авторите, те ще доведат до промени в терапевтичната практика.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter