ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Очен тест открива шизофрения

Puls.bg   |   02 ноември 2012   |   Коментари 1
   
   
Очен тест открива шизофрения

източник: Dreamstime

Учени разработиха лесен и ефективен тест за диагностициране на шизофрения – чрез поглед. 

 
Нарушеното движение на очите отдавна се асоциира с шизофрения. Сега ново проучване демонстрира качествата на тест, който показва 98% точност при разграничаването на хора с и без заболяването. Учените от Университета в Абърдийн използват информацията, която получават, наблюдавайки движението на очите на участниците. 
 
При хората с шизофрения е характерна затруднена способност да следят плавно движещи се обекти с очите си. За тях е трудно и да поддържат неподвижен поглед. 
 
От над 100 години е известно, че хората с психични заболявания имат отклонения в движението на очите, но досега не се предполагаше, че аномалиите са достатъчно „чувствителни“, за да бъдат използвани като потенциални клинични диагностични биомаркери, казва д-р Филип Бенсън от изследователския екип.
 
При очния тест хората с шизофрения показват добре документирани дефицити в способността за проследяване на бавно движещи се обекти. Движението на очите им има склонността да изостава от движещия се обект и след това да го настига чрез бързи движения, наречени сакади.
 
Използвани са няколко метода за моделиране на данни, като точността на всеки един от създадените алгоритми е тествана с помощта на показатели от очни прегледи при друга група случаи и контроли, разясняват учените. Комбинирайки всички данни, един от моделите постига 98% точност.
 
Стремежът е да се определи най-добрият модел тест, който да се разработи и използва в рутинната клинична практика, пояснява проф. Дейвид Клеър от изследователския екип.
 
Стандартната невропсихологична оценка отнема много време, финансови средства и добре обучени специалисти. За сравнение, очните тестове са лесни, евтини и провеждането им отнема само минута, подчертават експертите.
 
Според тях откритието им може да ускори диагностицирането на състоянието. Учените продължават работата си, за да установят дали очният тест може да се използва за ранна намеса при сериозно психическо заболяване.
 
Проучването е публикувано в ноемврийския брой на сп. Biological Psychiatry.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

talaz     2012-11-03 09:47:40
Съмнявам се обаче, да е обяснено, защо има различие в движението на очите.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter