ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво е нужно, за да станеш олимпиец?

Puls.bg   |   02 август 2012   |   Коментари 0
   
   
Какво е нужно, за да станеш олимпиец?

Източник: Istockphoto

В разгара на Олимпийските игри в Лондон, вълнувайки се пред малкия екран или може би и на стадионите, някои от нас съжаляват, че не са от тези велики плувци, щангисти, боксьори, колоездачи и пр., които имат възможността да прославят родното знаме.

За да станеш спортист от ранга на олимпийските се изисква много упоритост, работа, желание и търпение, но и не само.

Голям процент от олимпийците дължат успехите си и на своето ДНК. Издръжливостта, бързината и силата не винаги зависят само от усърдни тренировки и добра подготовка. Гените също оказват влияние, според специалисти. Нарасналият обем на мускулната маса и заякването се дължи до голяма степен на клетъчни и метаболитни процеси и тяхната бързина на работа.

Не случайно за някои спортисти дори и кратките тренировки могат да са напълно достатъчни.

Издръжливостта по време на състезание също зависи от генетичната предразположеност на олимпиеца. Еднакво тренирани спортисти от един отбор, например, с еднакъв режим на хранене и живот могат да не финишират по едно и също време или дори някой от тях да се откаже по време на състезанието. Това е парадокс, който можем да видим и на Олимпийските игри. Причината се дължи - на различните гени.

Формата и типът на тялото също са определящи за резултатите на олимпиеца. Баскетболистите и волейболистите са високи, гимнастиците - ниски, а щангистите – набити и това не е случайно. Дори само един сантиметър по-малко или повече в някоя от категориите, може да е решаващ за победата.


Още един пример, че ДНК има значение за взимането на медал, са честите победи в 100 м спринт главно от олимпийци от Западна Африка. Според специалисти причината е, че хората от негроидната раса обикновено имат по-високо изразен център на тежестта и по-дълги крака.

Междувременно хората от европеидната раса и азиатците доминират в плуването.

И въпреки, че някои хора са късметлии благодарение на гените си, това не означава, че тези, които тренират упорито няма да успеят да се представят подобаващо на Олимпиадата, те просто няма да се справят с такава лекота.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter