ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ново лекарство срещу рак на белия дроб показва добра ефективност

Puls.bg   |   22 юни 2012   |   Коментари 0
   
   
Ново лекарство срещу рак на белия дроб показва добра ефективност

Източник: Dreamstime

Резултатите от клиничното проучване LUX-Lung 3 Фаза III показаха, че пациентите с рак на белия дроб, които приемат новата молекула afatinib -  необратим блокер на ErbB семейството, като първа линия на лечение, преживяват почти една година преди туморът да започне да расте отново (преживяемост без прогресия (PFS) от 11,1 месеца) спрямо малко повече от половин година (PFS от 6,9 месеца) при пациентите на стандартна химиотерапия (pemetrexed / cisplatin). Важно е да се отбележи, че пациентите с най-често срещаните мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) (del19 и L858R, които представляват 90% от всички EGFR мутации), лекувани с новия медикамент, преживяват повече от година без прогресия (PFS от 13,6 месеца) в сравнение с малко повече от половин година (PFS от 6,9 месеца) при тези в контролното рамо на проучването.

Клиничното проучване за регистрация на Boehringer Ingelheim LUX-Lung 3 изследва afatinib - една от водещите молекули, които компанията разработва. Това е и най-голямото и най-обширното клинично проучване досега при позитивни за EGFR (ErbB1) мутация пациенти с рак на белия дроб. Първичната крайна цел в него е била постигането на преживяемост без прогресия (PFS).

“Клиничното проучване LUX-Lung 3 не само постига своята първична крайна цел, но и доказва, че терапията с медикамента, особено при пациенти с най-често срещаните мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), почти удвоява периода на преживяемост без прогресия в сравнение с лечението с химиотерапия”, коментира проф. Джеймс Чин-Сан Янг, директор на Института по ракови изследвания в Колежа по медицина към Националния тайвански университет, Тайпей, Тайван и главен изследовател на проучването LUX-Lung 3.

Забавянето в прогресията на болестта при пациентите, подложени на терапия с лекарството, се свързва с по-добър контрол на скъсяващите живота симптоми на заболяването – намаляват задухът (затруднено дишане), кашлицата и болките в гърдите.

Стандартизиран въпросник, който оценява качеството на живот на пациенти, болни от рак, показва, че терапията с новото лекарство води до значително подобрение на качеството на живот на тези пациенти.

Най-често срещаните нежелани странични ефекти при терапията на пациентите са диария и кожни прояви. Според експерти те са предсказуеми заради инхибицията на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), контролируеми и обратими и рядко водят до прекъсване на лечението.

Boehringer Ingelheim започна две нови клинични проучвания на лекарството, за да могат да се сравнят директно с прицелни терапевтични агенти.

В момента се набират участници и за двете клинични проучвания. LUX-Lung 7 е клинично проучване Фаза IIb, което оценява новия медикамент спрямо gefitinib като първа линия лечение при пациенти, болни от недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC), с мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR). LUX-Lung 8 е клинично проучване Фаза III, което го сравнява с erlotinib при втора линия лечение на плоскоклетъчен карцином на белия дроб.

Лекарството е различно от наличните до този момент таргетирани терапии, тъй като блокира необратимо рецепторите от ErbB семейството, което означава, че блокира рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) (ErbB1), така както и другите рецептори, свързани със семейството на ErbB, всеки, от които би могъл да допринесе за  растежа на туморните клетки, тяхната миграция и метаболизъм. Изследване на клиничната приложимост на действие на новия медикамент, който потенциално може да доведе до по-голям ефект върху тумора, дава основата за начало на програмата за клиничното проучване LUX-Lung.

Подробна информация за клиничното проучване е представена на 48-мата годишна среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) в Чикаго, САЩ.  

Ракът на белия дроб е най-разпространеният и смъртоносен вид рак в света: всяка година се регистрират 1,6 милиона нови случаи на този вид рак. Поради лошата прогноза на болестта, 1,38 смъртни случая годишно се дължат на рака на белия дроб. Той е причина за общо 18% от всички смъртни случаи вследствие на рак. 13% от всички нови случаи на рак са именно заболели от рак на белия дроб, като пушенето се определя като основната причина за заболяването.

Ранното изследване на състоянието на мутация на рецептора за епидермалния растежен фактор (EGFR) на пациентите, болни от рак на белия дроб, е изключително важно за подобряване на последствията за пациента. Между 10-15% пациенти от европеидната раса и 40% пациенти от азиатската, болни от недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC), имат мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), като 90% са вследствие на две мутации (Del19 or L858R).
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising