ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тинитус - кои известни личности са засегнати?

Puls.bg   |   24 април 2012   |   Коментари 3
   
   
Тинитус - кои известни личности са засегнати?

Източник: Reuters

Тинитус, или шум в ушите, може да възникне във външно, средно, вътрешно ухо или вследствие на патологични процеси в мозъка. Дискомфортното състояние е свързано с усещане за шум в ушите или главата, който може да представлява звънене, бръмчене. Може да бъде под формата на пискливо свистене, шумолене, писукане в ниски тонове.

 
Известни личности, засегнати от състоянието, са музикалните изпълнители Уил Ай Ем от групата Black Eyed Peas и Барбара Стрейзънд. Световноизвестната американска актриса и певица страда от тинитус от 7-годишна възраст, като отдава избухливия си нрав и темперамент на състоянието.  
 
Шумът в ушите не засяга единствено музиканти. Според прогнози на експерти се очаква всеки десети човек да страда от тинитус в определен момент от живота си.
 
При хората с дългосрочни проблеми, тинитус може да доведе до депресия и дори самоубийство, казват експерти. 
 
Обикновено състоянието се свързва с известно увреждане на слуха, често предизвикано от излагане на силен шум. Той, от своя страна, уврежда клетките във вътрешното ухо, което предава звуковите сигнали на мозъка. Масово се пренебрегва увреждащия ефект на силните шумове и високата, интензивна музика, подчертават специалисти. 
 
Като други причини за тинитус се предполагат прием на някои лекарства, анемия, проблеми с щитовидната жлеза или наличие на тумори. 
 
Шумът в ушите се асоциира и със стрес, психически, тревожни и депресивни състояния.
 
Поведенческа терапия и техники за релаксация могат да бъдат полезни за облекчаване на състоянието. Те помагат за игнориране на шума, обяснява специалистът по УНГ Джон Греъм. 
 
Някои специалисти назначават ниацин, но все още няма доказателства, че лекарството намалява шума в ушите.  
 
Човек е склонен, когато се безпокои и мисли за шума в ушите, да концентрира вниманието си основно върху него. Затова трябва да се опитва да пренасочи мислите си в друга посока.
 
За предотвратяване на тинитус експерти препоръчват да се избягва излагането на висок шум и звуци, контролиране на кръвното налягане, ограничаване употребата на стимуланти, като кафе и никотин, избягване на стреса и преумората.  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Христо Иванов     2013-09-26 15:31:27
Не бих казал, че ми пречи. Пък и усещам шума, когато вечер си лягам. Трябва ли да не ми пука? Засега ми е все едно.
Росица Миланова     2012-10-24 11:29:33
Също страдам от шум в ушите.Когато ходя на лекар го отдават или на кръвното или на това ,че вече имам намален слух.Но това не е от днес-това продължава повече от 30 години.Дори не знаят какво да ми кажат.Споделих и с невролога,който ми прави доплер .Каза ,че това е ,защото имам намален слух и отговорът е налице.Уши нос и гърло казват ,че имам сраствания и затова и никакво лечение или и аз не знам какво.Понякога шумът се променя в рамките на час по няколко пъти.Сега по-често си чувам пулса,но на моменти спира и това е откакто започнах да пия Кавинтон форте...
димитър димитров     2012-05-02 17:34:49
Над 40 милиона американци страдат от тинитус. Аз също страдам от 42-годишна възраст. никой днес не обръща внимание. Описват се разни причини, но мисля че и лекарите пренебрегват проблема. В моя случай, според мен, причината е стесняване на интервертебралния канал на ниво с6-7. И то двустранно.Вероятно това стеснение притиска или кръвоносен съд или нерв. но докторите днес не ги еня. само се подсмиват, а преди 40 години при тоталитарния режим при правиха специални шумови изследвания и рентгенови снимки от няколко страни за което не съм заплатил и стотинка.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising