ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Овчарска торбичка – за спиране на кръвотечения, но не само

Puls.bg   |   14 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Овчарска торбичка – за спиране на кръвотечения, но не само

Източник: iStockphoto

Овчарската торбичка е сред най-добре познатите и широко разпространени билки у нас. Среща се в няколко отделни вида, а най-масова е обикновената овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris). Най-голям фармакологичен интерес будят надземните части на растението, най-вече цветовете. Затова овчарската торбичка се събира основно по време на цъфтеж в началото на лятото. Ароматът й е слаб, а отварите от нея са леко горчиви, поради специфичното съдържание на биоактивни вещества с подобен вкус.

 

Овчарската торбичка е богата на фалвоноиди – мощни антиоксиданти от типа на кверцетин, хесперидин, лутеолин и др. Освен тях в състава й присъстват важни гликозиди, амини (ацетилхолин и хистамин), камфор, каротеноиди, както и витамините А, В, С и К и макроелементът калий. Този богат състав е причина за редицата полезни свойства на овчарската торбичка – резултат не толкова от присъствието на точно опредлеен биоактивен компонент, а от общото им разнообразие и взаимните реакции помежду им.

 

Високото съдържание на витамин К обяснява защо овчарската торбичка от векове се ползва като кръвоспиращо средство за приготвяне на компреси при лечение на кървящи и труднозарастващи рани, както и при разширени вени и хемороиди. Отвара от овчарска торбичка може да се приема и вътрешно при леки кръвоизливи или обилна менструация. Освен витамин К за кръвоспиращото действие на билката съдейства и присъствието на протеини, които имитират действието на хормона окситоцин, който стимулира свиването на гладките мускули в стените на кръвоносните съдове и намалява кръвотечението през тях.

 

 

Това обаче не са единствените сфери на приложението на овчарската торбичка. Билката се ползва също за допълващо лечение на инфекции на уринарния тракт (цистит, уретрит), при нередовен стомах, диария и др. Високото съдържание на витамин С в комбинация с калий съдейства за подобряване и поддържане качеството на зрението благодарение на важната роля на тези нутриенти за функциите на ириса.

 

Овчарската торбичка може да се ползва в прясно или изсушено състояние за направа на чай и тинктури, както и като подправка за алтернатива на горчицата, поради приятно горчивия си и пикантен аромат.

 

Влиянието на овчарската торбичка върху гладката мускулатура изисква билката да не се ползва по време на бременността или задължително да е предписана от лекар.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Лечебните свойства на чая от хризантема
Лечебните свойства на чая от хризантема
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter