ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Билката стевия допълва лечението на лаймска болест

Puls.bg   |   12 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Билката стевия допълва лечението на лаймска болест

Източник: iStockphoto

Наред с придаването на изключителна сладост, надвишаваща няколкостотин пъти тази на захарта, стевията има и един особен страничен ефект. При това – много позитивен. Проучване показва, че стевията има изявени антибактериални свойства, а особена нейна мишена е бактерията Borrelia burgdorferi – причинителят на лаймска болест.

 

Със затоплянето на времето кърлежите се активизират, а рискът от заразяване с лаймска болест нараства. Добре е да знаем, че успоредно с антибиотиците, някои природни средства осигуряват допълнителна защита срещу коварното заболяване.

 

Билката стевия (Stevia rebaudiana) е най-популярна като природен подсладител. Тя е изключително богата на някои гликозиди, на които именно се дължи сладостта й. Те се означават като стевиогликозиди, а най-добре проучени са веществата стевиозид и ребаудиозид. От няколко години обаче гликозидите в състава на стевията отстъпват по популярност на други биоактивни вещества с мощно бактерицидно действие, насочено и към причнителите на лаймска болест.

 

Лаймската болест е популярна и с названието „великият имитатор“, защото симптомите й наподобяват тези на редица заболявания и диагностицирането й е много трудно. Това е причина и диагнозата често да се поставя в напреднал стадий, което от своя страна затруднява и лечението. Проучване от 2015г. сочи, че ефектът от него е по-задоволителен, ако приемът на антииботици се допълни и с природни продукти. Учените все по-отчетливо фокусират вниманието си върху природни екстракти, а водещо място сред тях заемат продуктите, извлечени от стевия.

 

Бактериите от вида Borrelia burgdorferi се срещат в различни форми, всяко от които е причинител на лаймска болест. Проучванията показват, че екстрактите от листа на стевия проявяват бактерицидно действие срещу всяка една от тях, включително срещу тънкия биофилм, който бактериите от род Borrelia често формират и в който си вид са най-устойчиви на антибиотичното действие.

 

 

Лабораторни изпитвания показват, че екстрактът от листа на стевия носи съпоставим антибактериален ефект с този на традиционно назначаваните срещу лаймска болест антибиотици.

 

Антибактериалното действие на стевията тепърва ще се разглежда задълбочено, но досегашните данни са достатъчно показателни за това, че билката може да се ползва за допълване лечението на лаймска болест. Този ефект се добавя към ползите от стевията за контролиране на кръвната захар и ускоряване на отслабването. Новите данни за биоактивния потенциал на билката показват, че тя може да се разглежда като един от най-ефективните природни антибиотици. Очаква се приложението й в борбата с лаймската болест да става все по-комплексно в идните години.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter