ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Коприва за здрава простата и безболезнени стави

Puls.bg   |   04 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Коприва за здрава простата и безболезнени стави

Източник: iStockphoto

Парещият ефект на листата на копривата се компенсира в пъти от полезните им влияния за организма. В допълнение на тях още по-позитивно влияние има и коренът на копривата. Така и подземаната, и надземната част на растението може да се ползват като средство за допълващо лечение на редица задравословни проблеми.

 

Листата на копривата са популярни с противовъзпалителното си и болкоуспокояващо действие при остеоартрит и свързаните с него болки в ставите. При лечение на артрит листа от коприва може да се ползват, успоредно с нестероидни противовъзпалителни средства или дори като тяхна алтернатива. Огромно тяхно предимство е липсата на каквито и да било странични ефекти.

 

Проучванията показват, че компреси с листа от коприва в зоната на възпалени и болезнени стави или мускули помага за намаляване на болката. Същият ефект показва и отварата от коприва, приемана през устата.

 

Има научни данни, доказващи противовъзпалителното действие на листата от коприва и при лечение на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

 

Подземните части на копривата доказано облекчават проявите на различни уринарни заболявания, включително проблемите с простатата при мъжете. Проучванията сочат, че отвара от корен на коприва помага за нормализиране размерите на простатата и елиминиране на съпътстващите симптоми като често и трудно уриниране, задържане на урина, болки и дискомфорт в малкия таз и др.

 

Благоприятният ефект на корена от коприва при проблеми с простатата се обяснява със съдържанието на определени химични съединения. Те връщат баланса на мъжките полови хормони.

 

 

Счита се, че изместването на този баланс към доминиране на дихидротестостерона спрямо тестостерона води до натрупване на първия в клетките на простатата. Така се отключват възпалителни процеси, водещи до оток и подуване на жлезата и нарастване на размерите й. Намаляването нивата на дихидротестостерона под влияние на веществата в корена на копривата помага за бързо нормализиране размерите на простатата.

 

Научните проучвания показват, че ефектът на корена от коприва при лечение на доброкачествено уголемена простата е съпоставим с този на сао палмето – най-популярната билка, назначавана за лечение на този типично мъжки проблем.

 

И листата и коренът на копривата действат диуретично и стимулират отделянето на урина. Затова се ползват успешно за подпомагане лечението на уринарни инфекции (цистит, уретрит и др.), когато по-честото уриниране способства за изхвърляне на бактериите, колонизирали пикочните пътищa и провокирали възпалението.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter