ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Моминска вратига – природно лекарство за мигрена

Puls.bg   |   05 декември 2017   |   Коментари 1
   
   
Моминска вратига – природно лекарство за мигрена

Източник: iStockphoto

Билката моминска вратига (Tanacetum parthenium) e най-мощното природно средство за овладяване на мигрената. Самостоятелно за приготвяне на отвара или като екстракт, включен в състава на редица медикаменти, вратигата носи сериозно облекчение при силно мигренозно главоболие.

 

Моминската вратига действа благоприятно за намаляване силата и честотата на мигренозните пристъпи.

 

Благоприятният ефект на билката се асоциира с високото съдържание на едно специфично вещество от групата на терпеновите лактони. Това е партенолид. Моминската вратига е сред билките, в които той се съдържа в най-високи концентрации.

 

Партенолидът има изявен противовъзпалителен и съдосвиващ ефект. Един от факторите, които отключват главоболието при мигрена, е отделянето на биоактивни вещества, които разширяват кръвоносните съдове в главата. Това дразни нервните окончания, разположени по продължението на тези съдове, и те реагират с отключване усещането за болка. Комбинираният противовъзпалителен и съдосвиващ ефект на партенолида спомага за бързо овладяване на главоболието. В допълнение редовният прием на продукти от моминска вратига задържа секрецията на веществата, които водят до разширяване на съдовете. Така билката осигурява и качествена превенция на мигренозното главоболие.

 

Благоприятното влияние върху съкращението и отпускането на гладката съдова мускулатура позволява моминската вратига да облекчава не само главоболието при мигренозен пристъп. Други симптоми на мигрена също се повлияват добре от партенолида. Това са гаденето и стомашните болки, които са провокирани от спазми на гладката мускулатура.

 

 

Моминската вратига повлиява и склонността на тромбоцитите да се слепват и образуват тромби. Превенцията на тромбозата е допълнителен позитив, тъй като проблемите с функциите на кръвоносните съдове при страдащите от мигрена може да се усложнят до склонност към повишено тромбообразуване.

 

Като допълнение към комплексния си благоприятен ефект върху мигренозните симптоми моминската вратига действа и като мощен антипиретик. Тя помага за смъкване на телесната температура и има много бързо и позитивно действие при треска и висока температура. Неслучайно в научните среди екстрактът от моминска вратига се означава като „средновековният аспирин“.

 

Билката расте свободно и по нашите географски ширини и може да бъде намерена и събирана свободно. Важно е обаче приемът й да се консултира с лекар, особено при лечение на мигрена при деца и бременни, за да се избегнат евентуални нежелани последствия от действието на партенолида.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2017-12-25 12:03:10
poznavam jeni koito imat podobni problemi ,
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising