ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Риганът – помага при синузит и настинки

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм   |   09 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Риганът – помага при синузит и настинки

Източник: iStockphoto

Риганът присъства в старогръцката митология като растение, дадено на хората от богинята на любовта като символ на щастие. Има данни, че то е било използвано по времето на лечителя Хипократ като средство за третиране на дихателни проблеми, настинки и ухапвания от паяци и дори отровни змии.

 

Освен етерично масло риганът е богат на витамини, минерали и оганични киселини. Като силен антиоксидант той забавя стареенето и намалява оксидативния стрес.

 

Риганът има силен противовъзпалителен, антисептичен ефект и е добър експекторант. Успешно се прилага при лечение на остър синузит, повлиява възпалението и подпомага дренирането на събраната секреция в синусите. Препоръчва се прием под формата на капсули или инхалация с етеричното масло. То може да се приема по 3-4 капки в чаша фреш от портокал, три, четири пъти на ден.

 

Консумацията на няколко чаши чай от риган оказва благоприятен ефект при настинка, грип, продуктивна кашлица и бронхити. Растението действа антимикробно и повлиява мъчителната кашлица.

 

Жабуренето с отвара от риган 3-4 пъти дневно успокоява възпаленото гърло и намалява болката при преглъщане.

 

 

Ригантът се използва и при проблеми с храносмилането. Етеричните масла действат газогонно, оказвайки благоприятен ефект при подут стомах и газове.

 

В народната медицина растението се използва и като противопаразито средство. Препоръчва се използването на етеричното масло в готова форма поради по-голямото съдържание на противопаразитните съставки – тимолол и карвакрол. Капнете 3-4 капки масло в чашата си цитрусов фреш за деня. Счита се, че цитрусовите сокове засилват ефекта на етеричното масло. 

 

Освен противопаразитен ефект риганът засилва перисталтиката на червата, което подпомага изхвърлянето на паразитите.
Ежедневният прием на чай от риган засилва апетита.

 

Флавоноидите в ригана имат антитромботичен ефект. Това го прави подходящ за използване при обилна менструация или за превеннция на образуването на тромби.

 

И все пак бъдете внимателни при употребата на това растение, в големи дози риганът е отровен!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter