ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Арония – супер храна и силен антиоксидант

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   05 септември 2017   |   Коментари 1
   
   
Арония – супер храна и силен антиоксидант

Източник: iStockphoto

Родината на Аронията е Северна Америка. Името на растението произлиза от гръцки и означава полза, помощ. До момента има над 15 вида Арония.
 
Фитохимикалите в Аронията борят свободните радикали в организма, които се образуват в резултат на естествените процеси в клетките ни. Антоцианидините предпазват кръвоносните съдове на ретината и помагат за поддържане на добро очно здраве. Тези антиоксиданти предотвратяват окислението на мазнините и образуването на холестеролни плаки в артериите.
 
Химичният състав е богат. Плодовете съдържат витамини А, C, P, B. Основно свързваме Аронията с антиоксидантния й ефект, който се дължи на високото съдържания на полифеноли флавоноиди, включително антоцианидини и рутин.
 
Аронията подобрява дейността на сърдечносъдовата система. Редовната употреба на сок от арония, в комбинация с подходяща диета се използва за превенция и лечение на сърдечносъдови проблеми – при хора с фамилна обремененост, висок холестерол, хипертония, атеросклероза.
 
Проучване, направено при пациенти, прекарали сърдечен удар, показва,че при употреба на екстракт от арония, тя намалява възпалителните процеси в тялото и понижава стойностите на кръвното налягане. Аронията е чудесен избор за превенция на сърдечносъдовите заболявания.
 
Аронията оказва благоприятен ефект върху стомашната лигавица. Проантоцианидинте имат протективно действие върху стомашната мукоза, оказвайки и слаб противовъзпалителен ефект, подпомагат лечението на гатрити, язви и стомашни киселени.
 
Плодовете на аронията са естестествен хепатопротектор. Мощните антиоксиданти в плода намаляват натрупването на кадмий и други, увреждащи черния дроб, субстанции.
 
Антоцианидиние и рутинът предпазват ретината от вредното влияние на свободните радикали като по този начи подобряват зрението. Сокът от арония се препоръчва за добро очно здраве особено при пациенти с кокоша слепота и късогледство.
 
Провеждани са проучвания при пациенти, страдащи от множествена склероза. Проучването показва, че при добавяне към диетата на екстракт от арония, три пъти дневно в продължение на 2 месеца, се подобрява дейността на сърцето и се наблюдава подобрение на общата симптоматика. И все пак използването на арония при автоимунни заболявания задължително трябва да бъде съобразено с мнението на специалист!

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-09-08 10:48:06
ne sum sre6tala skoro sok . ina4e e vkusno
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter