ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Арника – незаменима при травми и натъртвания

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   12 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Арника – незаменима при травми и натъртвания

Източник: IStockphoto

Арниката (Arnica montana) е тревисто многогодишно растение с хабитат – планинските райони на Европа и Северна Америка. От векове Арниката е използвана в традиционната европейска медицина за лечение на сърдечни и белодробни проблеми. Едно от наименованията ѝ е Планински тютюн, хората са пушили изсушените цветове за лечение на бронхити. Днес вътрешното приложение е противопоказано. 
 
Дрогата, която използваме са цветните кошнички. Събират се през лятото по време на цъфтеж.
Химичният състав е представен от етерично масло (състои се от сесквитерпени, арницин, арнадиол), дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини и др.
 
Арниката е добър избор при натъртвания, синини, оток, успокоява и болката. Все още не е известен точният механизъм, по който растението проявява ефекта си. Някои учени предполагат, че тези свойства се дължат на флавоноидите(астрагалин, кверцетин и изокверцетин). Други смятат,че ранозаздравяващият ефект се дължи на сесквитерпените (хеленалин, дихидрохеленалин).
 
Приложена локално билката има силно изразен загряващ ефект, който се дължи на засилване на кръвната циркулация на мястото. Това е причината, която премахва или дори предотвратява кръвонасядания и отоци след травма.
 
Чувствителна кожа може да реагира със силно зачервяване, подуване, дори поява на мехури. Поради това се препоръчва билката да се прилага много внимателно, особено при чувствителна кожа или такава, склонна към алергии. Арниката не бива да се оставя под формата на оклузивни превръзки за дълго време както и върху открити рани.
 
Въпреки че в миналото Арниката е била използвана и за вътрешно приложение, днес това е противопоказано, поради доказаните токсични свойства на растението. Днес приложението й е предимно външно.
 
Широко се използва под формата на гелове, кремове и мази при падания и натъртвания. Тя предотвратява последващ оток и кръвонасядане, а има и силен болкоуспокяващ ефект. Предполага се,че болкоуспокояването се дължи на органичните киселини, които се съдържат в дрогата. На тях се дължи и противовъзпалителният й ефект. 
 
Известно е приложението на кремове с Арника при измръзвания,(при условие, че не е нарушена целостта на кожата), поради противовъзпалителните и антибактериални свойства на растението.
 
Мазевите продукти със съдържание на Арника се използват още при: навяхвания и изкълчвания, мускулна болка – възпаление на сухожиля и стави, болки в гърба и врата. Ценният противовъзпалителен ефект прави растението приложимо при заболявания като ревматоиден артрит. Прилага се под формата на крем,гел или маз с масажни движения няколко пъти дневно.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter