ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отравяне с билки - по-често през лятото

д-р Ралица Иванова   |   25 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Отравяне с билки - по-често през лятото

Източник: iStockphoto

Познати са множество билки, като на голяма част от тях обстойно са проучени техният състав, полезни свойства и не на последно място странични ефекти, особено в случаите на предозиране или друг неправомерен прием. Отравянията с билки са най-чести през летните месеци, като по-често пострадалите са деца.
 
Подобно на гъбите и при билките се срещат „двойници”, с които могат да бъдат сгрешени. Освен това значение за отровните свойства има мястото, откъдето се събират, конкретния сезон, надморската височина, почвата и други.
 
Най-често отравяне настъпва при прием през устата (перорално) на части от билката (например плодовете) или след изпиване на отвара от нея. По-рядко е възможно отравяне след вдишване, основно при събирачи на билки. При контакт с някои части на растението и кожата е възможна локална реакция на кожата – зачервяване, сърбеж, по-рядко до поява на мехури или рани.
 
От значение е доброто познаване на всяко отделно растение, тъй като някои части от него са подходящи за приготвяне на отвара, за разлика от други, които са с високо съдържание на отровни вещества. При някои от билките са наблюдава значително редуциране на токсичния ефект след изсушаване.
 
Възможни са две форми на интоксикация – остра и хронична. Докато при острата приетите дози са значително по-големи и съответно симптомите настъпват непосредствено след приема, то при хорничното отравяне се наблюдава бавно начало и постепенно развитие на симптомите.
 

Кои са едни от най-честите отравяния?

 
Беладоната или позната още като лудо биле при предозиране се характеризира с прояви на главоболие, замаяност, зачервяване на лицето, температура, ускорен пулс, а при много големи дози – гърчове. Тези ефекти се дължат на съдържанието на атропин. При предозиране се прилага съответната противоотрова. Плодовете и са малки по размери и с тъмно червен до черен цвят, като са достатъчни само няколко за настъпване на интоксикация. Чести са отравянията при деца, които консумират от плодовете на растението.
 
 Жълтият кантарион е растение с многообразни полезни свойства и се включва в състава на редица лекарствени средства. В неговия състав влиза пигмент, който при прием на отвара или тинктура от билката чрез кръвта достига до участъци в кожата, където под действието на слънчевата светлина води до раздразнение на кожата, сърбеж, а в някои случаи и повърхности ерозии. Индуцираната фоточувствителност е по-честа при лица със светла кожа, при които количеството на пигмента меланин в кожата е по-малко.
 
 
Татулът е силно отровно растение, което при предозиране води до появата на симптоми, сходни с тези при отравяне с беладона. В определени количества се приема под формата на чай за лечение на бронхиална астма, упорита кашлица, спастичен бронхит, който ефект се дължи на съдържанието на специфичен алкалоид със спазполичтични свойства спрямо бронхиалната лигавица. Семената му имат халюциногенен ефект.
 
Отравянето с мак може да предизвика парализа на дихателния център в различна степен, според приетата доза. Освен това предизвикват отслабване на рефлексите до загуба на възможността за придвижване. По отношение на централната нервна система действието им се изразява в предизвикване на сънливост, главозамайване до загуба на съзнание.
 
Отравянето с бъз се дължи основно на консумацията на неузрелите плодове на растението. Растението самакитка или позната още като вълчо биле, аконит се характеризира с минимална разлика между терапевтичната и токсичната си доза, поради което се прилага сравнително по-рядко, поради опасността от интоксикация. Основните симптоми следствие на отравянето са гадене, повръщане, коремен дискомфорт, диария, колики, мускулни потрепвания, ускорена сърдечна дейност, а при допир с кожата – загуба на чувствителност на нервните окончания.
 
Жен-шенът се свързва с мъжката потентност и влиянието му върху половата мощ. При ексцесивна употреба може да предизвика повишен мотилитет на червата, съответно диария, както и нервно напрежение и повишаване на кръвното налягане.
 
Основно значение при отравяне има максимално бързото прекратяване на контакта с токсичния агент. В случаите на перорален прием е необходимо да се предизвика повръщане, след което се взема активен въглен, с цел редуциране на стомашната абсорбция на токсините. Назначава се стомашна промивка, дава се противоотрова, в случаите в които съществува такава. 4324
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter