ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Жълт кантарион – природният антидепресант

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   24 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Жълт кантарион – природният антидепресант

Източник: iStockphoto

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е многодишно тревисто растение, с огромен ареал. Растението е било смятано за плевел. По-късно са открити полезните качества на билката и започва култивирането и промишленото й отглеждане.
 

Използваемата част на растението е стъблото с цветовете. Химичният състав е богат -  кондензирани антрахинони, главните от които са хиперицин и псевдохиперицин. Дрогата съдържа още: флавоноиди (кверцетин, кемпферол и др.), гликозиди (рутин, хиперозид),  фенолни съединения, танини, етерично масло, антибиотика иманин, витамин C и др.
 

Жълтият кантарион намира широко приложение в медицината и фармацията. Широко се използва за лечение на лека депресия. Чрез клинични проучвания е доказан антидепресивният ефект на водно-алкохолните разтвори на жълтия кантарион. Механизмът на действие , осигуряващ този ефект не е достатъчно добре изяснен. Предполага се, че антидепресивният ефект се дължи на хиперицина, псевдихиперицина и флавоноидите като поддържат нивата на серотин в мозъка в норма.След няколко дневен прием на стандартизирания екстракт се наблюдават леки увеличения в нивата на серотонин в префронталния кортекс.

 

 За проява на кличнично значим антидепресивен ефект се препоръчва използването на стандартизиран екстракт от Жълт кантарион. Проучвания показват, че приемът трябва да продължи поне 3-4 седмици за видим ефект. Спирането не трябва да бъде внезапно, за да се избегне „ефектът на отнемането“ и влошаване на депресивното състояние. Важно предимство на Жълтия кантарион е, че може да се използва за лечение на лека депресия при деца и възрастни хора, заради по-малко изразените странични ефекти в сравнение с конвенционалните антидепресанти. Заради значителния ефект на дрогата върху настроението тя се използва за повлияване на симптомите на раздразнителност при сезонните депресии, менопауза и пременструален синдром.
 

Освен ефекта върху централната нервна система Жълтият кантарион  притежава и други полезни ефекти – силен антиоксидант, противовъзпалителен, антивирусен и антибактериален ефект. Това го прави изключително подходящ при зимните настинки и грипове, прилаган като чай. Външно се прилага при дерматити, екземи, труднозаздравяващи рани. Под формата на маслен извлек се използва за третиране на рани и изгаряния. При дълбоки порязвания се налага като компрес.


Странични ефекти, които могат да се появат след приема на растението са: световъртеж, гадене, сухота в устата и др. Един рядък, но често споменаван страничен ефект е фотосенсибилизацията. Тя се изразява като визуална чувствителност към светлина и увеличаване на чувствителността на кожата към слънцето. За това при прием или външно прилагане на Жълт кантарион се препоръчва избягване на интензивно слънчево огряване.
 

Лекарствени взаимодействия. Заради ефекта на Жълтия кантарион върху нивата на серотонин трябва да се избягва едновременният прием заедно с други антидепресанти както и опиоидни аналгетици, други прекурсори на серотонин – триптофан, 5-HTP и техните метаболити. Противопоказана е едновременната употреба с антикоагуланти (warfarin), орални контрацептиви и някои антихолестеролемични. Жълтият кантарион намалява действието им. Едновремнната употреба с антибиотици, антимикотици, противовирусни също не се препоръчва, заради значителни лекарствени взаимодействия.

 

Жълтият кантарион е добре познат у нас. Безспорно той има много приложения при различни състояния. Употребявайте я разумно и внимателно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Лечебните свойства на чая от хризантема
Лечебните свойства на чая от хризантема
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter