ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доказан имуностимулатор – ужен-тайхо-то

Михаил Чилингиров   |   03 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Доказан имуностимулатор – ужен-тайхо-то

Източник: iStockphoto

Ужен-тайхо-то е една от най-популярните билкови формули в Китай и Япония за последните 300 години и през 2016 става обект на активни изследвания от американски учени. 
 
Те откриват силни имуностимулиращи свойства на билковата комбинация които, поне от части, се дължат на специфична бактерия растяща по кореновите тъкани на една от билките в сместа.
 
Автор на изследването е докторантът от City University of New York Крити Калпана, резултатите си тя представя на годишния симпозиум на Американското общество за биохимия и молекулярна биология през 2016 година.
 
Ужен-тайхо-то е древно билково средство от традиционната Китайска медицина, в превод името му означава „всеобхватен тонизиращ елексир“. Включва в състава си 10 билки, сред които канела, женшен, женско биле и асортимент от други коренчета и гъби. Сместа е стрита на прах и се консумира приготвена на бульон. Предписва се при отпадналост, чести инфекции, простудни състояния и преди пътуване.
 
 
За да открият източника на имуностимулиращите свойства на билковото средство, Калпана и научният ѝ екип фокусират вниманието си върху Angelica sinensis – билка, позната още като „женски“ женшен. След като самото растение се оказва силно невпечатляващо, те приложили научен метод, познат като метагенетичен анализ. Това им позволило да разгледат биоактивните съединения както от растението, така и от микробите, растящи по него.
 
Използвайки този метод, учените установили наличието на бактерията Rahnella aquatilis, растяща по корените на женския женшен. Самите бактерии съдържали множество големи молекули, познати като липополизахариди. Една от тях, позната като Lipid A e посочена от учените като преносител на силните имуностимулиращи ефекти на медицинското средство. Последващ анализ демонстрира как Lipid A притежава относително слаба токсичност за човешкия организъм, но в същото време силно стимулира активността на имунната система, като увеличава защитната и сила срещу кръвни и въздушно-преносими бактериални инфекциозни агенти. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter