ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Невен – оздравява кожата и бори инфекциите

Puls.bg   |   19 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Невен – оздравява кожата и бори инфекциите

Източник: iStockphoto

Невенът се употребява от дълбока древност като лечебна билка в народно-медицинските практики на много народи от Европа, Средиземноморието и Близкия Изток. Съвременните научни изследвания потвърждават много от полезните свойства на билката, поради което нейни екстракти се прилагат широко в козметиката и фармакологичната индустрия.
 
Външно, невенът се прилага при кожни проблеми, акне, екзема, слънчеви изгаряния, напукани устни, порезни рани, разширени вени и др. По-рядко невенови екстракти се прилагат вътрешно – при възпаления на хранопровода, язви, проблеми с венците, затруднено храносмилане, гадене, температура и гъбични инфекции.
 
Има доказани антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Помага при оздравяването на рани и регулиране на менструационния цикъл, потиска редица инфекции и стимулира отделянето на храносмилателни стомашни и жлъчни сокове. Докладва се и за противовирусни и противоракови свойства, но липсват достатъчно доказателства.
 
Екстракти от невен подпомагат бързото оздравяване на рани, като увеличават кръвооросяването на засегнатия район и стимулират увеличеното производство на колагенови протеини. 
 
Самите екстракти от растението са богати на множество флавоноиди и флавоноидни гликозиди, тритерпенови олигозахадири, олеанан-подобни гликозиди, сапонини и сесквитерпенов гликозид.
 
 
Повечето от тях имат мощен, непряк антиоксидантен ефект. Флавоноидите, например, се абсорбират слабо от човешкото тяло – над 95% от приетите флавоноидни съединения бързо биват метаболизирани и отделени от организма. Флавоноидната деполимеризация и екскреция обаче водят до отделянето на пикочна киселина, която се характеризира с много силни способности за неутрализиране на свободни радикали. 
 
Други флавоноиди от невена могат да потискат про-възпалителната активност на ензими, участващи в отделянето на свободни радикали (циклоокигеназа, липоксигеназа и др.) и да активират противовъзпалителни механизми посредством способността си да потискат реактивни кислородни и азотни съединения.
 
За съжаление, билката не е подходяща за всички – страдащите от астма и пролетни алергии могат да развият алергична реакция при контакт с екстракти от невен.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising