ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сена – за кого е опасна слабителната билка?

Михаил Чилингиров   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Сена – за кого е опасна слабителната билка?

Източник: iStockphoto

Билката, позната като сена, е използвана в модерната медицина от 50-те години на миналия век, както и за билкови чайове и настойки, още от времето на древен Египет до днес. Хилядолетия употреба на билката говорят за нейната надеждност, а съвременната медицинска наука потвърждава нейната безопасност.
 
Екстрактите от сена са често срещани като активна съставка в много лаксативи или слабителни – вещества, които подпомагат перисталтиката. Тази неволева функция представлява нормалното, последователно съкращение на чревната мускулатура, което кара създаненото движение да се разпространява като вълна по дължината на червото. Това е механизъм за придвижване на намиращата се в него хранителна маса, а стимулирането му облекчава състоянието на запек и промотира очистване на червата. Често се използва върху пациенти преди коремна операция.
 
Сената и нейните екстракти са включени в препоръчителния списък от медицински средства на Световната здравна организация. Макар да са описани като безопасни, сена и екстрактите ѝ не бива да се приемат при чревни възпаления и колити. Не се съветва да се приемат от бременни или кърмещи жени, понеже съществува риск активните съединения да преминат през плацентата. Могат да навлязат и в майчината кърма, което да доведе до силно стомашно-чревно разстройство при бебето.
 
Самите активни съединения, наречени антрахинони, са преносители на силен епителен дразнител. Когато те попаднат в чревното съдържимо, биват разградени с помощта на ензими, при което се отделят агликони. Агликоните са флавоноиди, които предизвикват силно химично дразнение върху чувствителния чревен епител. Това дразнение стимулира учестеното съкращение на чревната мускулатура, както и обилното отделяне на чревни сокове - комбинираният им ефект въплатява очистителните, слабителни свойства на сената.
 
Препоръчително е да се приема преди лягане – оралните средства водят до изхождане в рамките на 6-12 часа, а ректалните, които се прилагат при тежки и болезнени форми на запек – до 2 часа.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter