ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Терпени в канабиса – какви ефекти имат?

Михаил Чилингиров   |   13 март 2017   |   Коментари 2
   
   
Терпени в канабиса – какви ефекти имат?

Източник: iStockphoto

Терпените са разнообразен клас органични съединения, които са основна част на растителните смоли и етерични масла. Използвани като основи за аромати в парфюмерията, те са ценени и поради полезните си свойства като добавки в храни и лекарства. В семейството на коноповите растения са налични множество терпени, като само в представителите на вида Cannabis sativa са налични над 120 терпена, които често се познават и по различния си аромат.
 
Един от най-застъпените терпени в канабиса е познат като лимонѐн или дипентен. Той е безцветен въглеводород със силна цитрусава миризма, намира се също в лимони и портокали.  Притежава ясно изразени антибактериални и противогъбични свойства, действа на нервната система като антидепресант и облекчава чувството на тревожност
 
Друг терпен с висока концентрация в канабиса е бицикличният β-кариофилен. Намиращ се и в етеричните масла на растенията розмарин и хмел. Познат със своите противовъзпалителни и неврозащитни свойства, той е използван в научни изследвания като спомагателно средство за борба с алкохолната зависимост. Действа болкоуспокоително, отличава се по сухия аромат на дървесна кора.
 
 
Най-често срещаният терпеноид с противовъзпалителни способности в канабиса се нарича пинен, има характерно борово ухание. Пиненът е известен като естествен и бързодействащ бронходилататор – разширител на най-малките въздухоносни пътища в дихателната система: бронхи и бронхиоли. 
 
От по-слабо застъпените терпени в канабиса, но с най-силен аромат изпъква алкохолният моноторпеноид гераниол. Веществото придава сладникав аромат на рози, и се намира още в растения като роза, къпина, бергамот, лимон и кориандър.
 
Изследване публикувано в журнала Pharmacology през юли 2001 г., разкрива силните антиоксидантни свойства на съединението и ефективността, с която неутрализира вредните свободни радикали. Гераниолът има силен афинитет към ензима орнитин декарбоксилаза – важно съединение за клетъчния растеж, отговорно за произвеждането на елементи-стабилизатори при новосинтезирани молекули ДНК. Лабораторни проучвания сочат към силен противораков ефект на гераниола, който регулира с положителни ефекти активността на орнитин декарбоксилазата.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелин     2017-03-14 09:09:04
Медицинският канабис, отгледан с медицински цели, не случайно се използва за такива.
Канабисът на улицата няма нищо общо с него. Той е третиран с няколко основни добавки още при отглеждането му. Идеята е да как да доведе до пристрастряване, така и до засилване на наркотичния ефект. Най-често добавките имат слаб халюцогенен ефект. Световната здравна организация преди нялолко години предупреди за масово отключване на шизофрения при младите, вследствие на слаби наркотици, включително и мерихуана.
Jordany     2017-03-13 09:33:42
Mи че то канабиса притежава превъзходни свойства, полезни за здравето...затова ли е забранен ???
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter