ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грипът повишава риска от инфекция на средното ухо

ас. Ирина Пеева   |   18 декември 2014   |   Коментари 0
   
   
Грипът повишава риска от инфекция на средното ухо

Източник: dreamstime

Възпалението на средното ухо е много често срещано, особено при децата. То бива остро и хронично.


Острото възпаление се явява най-вече в края на острото възпаление на носа, гърлото, околоносните кухини, като се разпространява и върху средното ухо. Това става най-често при грип, простуда от течение на въздуха, пътуване в отворен автомобил. При кихане и кашляне гнойни частички от горния респираторен тракт също могат да достигнат до средното ухо и там да предизвикат възпаление.


Хроничното възпаление се развива като последица на острото възпаление на средното ухо. При острото възпаление се усещат силни болки в ухото и около него, които ту минават, ту избухват изведнъж. Болката може да обхване и съответната половина на главата. Болният е отпаднал, има температура, понякога световъртеж и повръщане. Слухът намалява, болните се оплакват от шум в ухото. При спукване на тъпанчето от ухото изтича гной, след което общото състояние се подобрява. Този е, може да се каже, най-благоприятният изход. В други случаи обаче, когато температурата продължава да бъде висока, настъпват усложнения — абсцес, менингит и други. Гнойта може лесно да нахлуе в мозъка и да предизвика менингит или сепсис (инфекция на кръвта).

Хроничното възпаление е най-честата причина за глухотата.

 


Според изследователи от Медицинския център към Университета "Уейк Форест", инфекциите на средното ухо, които засягат повече от 85% от децата на възраст под 3 години, могат да бъдат предизвикани от вирусна инфекция, а не само от бактериална инфекция.


Чрез едновременно инфектиране на носа с грипен вирус и бактерия, която е една от водещите причини за ушни инфекции при децата, изследователите са открили, че състоянието се характеризира с възпаление на носната тъкан и значително се увеличава броят на бактериите и способността им да преминат през евстахиевата тръба и да заразят средното ухо. Изследването е публикувано в текущото онлайн издание на Американското дружество за инфекция и имунитет.

Нормално, всеки човек има бактерии в носа, но те не предизвикват проблеми. Според главният автор на изследването, д-р Едуард Суорд, професор по микробиология и имунология в Университета Уейк Форест, САЩ, при определени условия, тези бактерии могат да мигрират към средното ухо и да причинят инфекция там.

В публикацията се споменава откриването на бактерията Streptococcus pneumoniae при децата в две разновидности, едната е сравнително инвазивна, а другата относително доброкачествена. По-инвазивната се открива по-често в инфектираните уши на децата. Като заключенията са, че грипният вирус допринася за бактериалния растеж и ушната инфекция, независимо от разновидността на бактерията намираща се в ухото.


Според Суорд тези открития навеждат на мисълта, че грипът модифицира отговора на имунната система към тази бактерия, предизвиквайки дори предварително считаната за доброкачествена разновидност да инфектира средното ухо.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter