ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Котешки нокът - притежава 3 доказани свойства

Puls.bg   |   24 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Котешки нокът - притежава 3 доказани свойства

Източник: Istockphoto

Котешкият нокът е лиана, произхождаща от района около басейна на река Амазонка. От над 2000 години тя е използвана от индианските племена в Южна Америка за лечение на болка в костите, на трудно зарастващи рани, на ревматични и стомашни заболявания и още много други.

 

Съвременният фитохимичен анализ и фармакологичен скрининг разкриват истинския потенциал на това екзотично растение. Те показват наличието на разнообразни по строеж и свойства органични вещества, много от които някой ден могат да намерят самостоятелно медицинско приложение.

 

Най-голям интерес засега представляват имуностимулаторните алкалоиди от групата на оксидола и сапониновите гликозиди, за които са били докладвани противовъзпалителни и имуностимулаторни ефекти. Растението съдържа още и антиоксиданти с различен химичен строеж – танини, катехини и процианидини, както и стероли, които също демонстрират значителна противовъзпалителна активност.

 

Инуностимулаторните свойства са достатъчно добре изучени, за да се достигне до разработването на продукти, каквито се предлагат в много страни по света, включително и у нас.

 

Противовъзпалителните свойства на растението, известни на традиционната медицина в Южна Америка от хилядолетия, са потвърдени експериментално. С помощта на различни стандартни скали и критерии за оценка е било доказано чрез in vitro и in vivo проучвания, че билката понижава интензитета на възпалителната реакция с 46 – 89%. Потвърждава се хилядолетния опит, че котешкият нокът е уместен при ревматични ставни заболявания и възпалителни състояния на стомашно-чревния тракт. Противовъзпалителните съставки имат значителен антиоксидантен ефект, макар че това, което впечатлява изследователите най-много е забележителното понижение в активността на тумор некротизиращия фактор, което те предизвикват. Измерването на нивата на тумор некротизиращия фактор е може би най-разпространеният критерий за противовъзпалителна активност.

 

Освен противовъзпалителните и имуностимулаторни алкалоиди, котешкият нокът съдържа и алкалоидите хирзутин и митрафилин, които са показали съдоразширяващи и антихипертензивни ефекти. Алкалоидът ринкофилин предотвратява формирането на тромби и понижава плазмените нива на холестерол.

 

Скорошни in vitro изследвания са показали, че освен имуностимулаторни, оксидоловите алкалоиди имат и противотуморни свойства. Италиански изследователи са демонстрирали, че извлеци от билката спират растежа на ракови клетки от тумор на гърдата в клетъчни култури. По-нататъшни проучвания са установили, че това се дължи на блокиране на естрогеновите рецептори.

 

Шведски учени са докладвали in vitro възпиране на растежа на изродени лимфомни клетки. Това е дало повод за провеждане и на ограничени клинични проучвания, които са показали обещаващи резултати. Приемането на билката заедно със стандартното лечение – химио- или лъчетерапия, е довело до понижаване на честотата на страничните ефекти от терапията – гадене, загуба на тегло и вторични кожни инфекции. Учените допускат, че повишаването на поносимостта към химиотерапията от различните съставки в котешкия нокът се дължи на подобрена поправка при възникване на увреждания в структурата на ДНК или предотвратяване на намаляването на белите кръвни клетки.

 

В ход са още изследвания, които ще разкрият повече подробности за потенциалното медицинско приложение на това екзотично растение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Билки
реклама
Галерия
Митове и факти, свързани с отровните растения
Митове и факти, свързани с отровните растения
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising