ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 г по-малко сол = 20% по-нисък риск за сърцето

Puls.bg   |   29 юли 2011   |   Коментари 1
   
   
2 г по-малко сол = 20% по-нисък риск за сърцето

Източник: Dreamstime

Ако намалим дневния прием на сол с 2 г, понижаваме риска от сърдечно-съдови инциденти с до 20%, сочи проучване на британския университет Ексетър, публикувано в The Lancet.

 


Редуцирането на приема на сол в храната понижава кръвното налягане.

 


Обобщен анализ показва, че намаляването на консумацията й действително може да предотврати инсулт, сърдечни атаки и сърдечна недостатъчност.

 


Учените правят преглед на няколко проучвания, които включват над 6000 души. Някои от тях имат нормално кръвно налягане, а други - високо.

 


До две години след като участниците са посъветвани да намалят консумацията на твърде солени храни, учените констатират тенденция на намален брой смъртни случаи.

 

 


Установява се и понижаване на кръвното налягане, вследствие намаляване приема на натрий. Систоличното кръвно налягане бележи спад с около 1 до 4 точки, уточняват учените.

 


Препоръчителния дневен прием на сол е 5-6 г, но според някои диетолози организмът се нуждае дори по-малко от 1 г на ден, за да функционира правилно.

 


Друго, ново проучване пък показва, че солта предизвика зависимост, подобна на пристрастяването към цигари и наркотици, тъй като въздейства на същите връзки и клетки в мозъка.

 


Откритието дава възможност да се изясни защо на някои хора им е трудно да се откажат от консумацията на сол, въпреки предупрежденията, че повишава кръвното налягане и уврежда сърцето.

 


Установява се, че когато „изпита“ необходимост от сол, мозъкът произвежда белтъци, които обичайно се свързват с вещества като хероин, кокаин и никотин.

 


Експертите откриват, че промените в мозъка, причинени от жаждата за сол, изчезват още преди консумираната вече подправка да е достигнала до него. Необходимостта е задоволена по-рано.

 


Те обясняват, че нуждата формира „древен инстинкт“, дълбоко заложен в мозъка.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

da     2011-07-29 16:57:11
пълни глупости!!!!!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter