Краставицата – с какво е полезна?

Puls.bg   |   04 май 2011   |   Коментари 0
Краставицата – с какво е полезна?

Един от най-предпочитаните и обичани пролетни зеленчуци - краставицата, принадлежи на семейството, към което спадат не само тиквичките, но и тиквата, и динята. Произхожда от  Индия и е култивирана в Западна Азия още преди 2000 години преди новата ера.


90% от съдържанието на краставицата е водно, което я превръща в освежаващо средство, особено необходимо в горещите летни дни. Фразата „свеж като краставица“ всъщност е научен факт: температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.


Поради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории, което прави зеленчукът идеален продукт за отслабване. Тази полза обаче има неприятна обратна страна – количеството на полезни вещества също е сравнително малко. Основните витамини, които влизат в състава на свежия зеленчук, са витамин А и С – само 2% от дневните нужди за последния.


За сметка на това пък от 2 г общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. Няма мазнини, а енергийната стойност на 100 г е незначително.


Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20 см от зеленчука осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня.


Кората на краставицата съдържа силициев двуокис - съществен компонент на съединителната тъкан, включваща кости, сухожилия, мускули, връзки, хрущяли. Други минерали, които се намират в кората на зеленчука, са магнезий и калий. Те, заедно с натрия, спомагат за регулиране на кръвното налягане.


Водното съдържание на краставицата спомага за хидратацията на тялото, както и за освобождаването от токсичните елементи в организма.


Натуралният продукт съдържа кафеена и аскорбинова киселини, които предотвратяват задържането на вода в организма. Зеленчукът спомага доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините. 


Съдържанието на витамините A, B и C в краставицата помага за поддържането на здрава и нежна кожа. Силициевият двуокис благоприятства формирането на по-здрава съединителна тъкан на кожата на лицето.


Зеленчукът е полезен и при кожни проблеми, слънчеви изгаряния, благоприятства и лечението на отоци под очите. Поставянето на два резена краставица върху очите в продължение на 10 минути може значително да намали подпухналостта. А използването на масло от краставица, в комбинация със зехтин, допринася за премахването на черни точки.


Краставицата е богата на силиций и сяра. Затова редовната консумация на зеленчука спомага здравия растеж на косата.


Краставицата съдържа естествени соли и витамини, които са полезни за растежа на клетките. Високото съдържание на минерали я превръща в естествен източник на антиоксиданти. Известна е с качествата си на диуретик.
 


Още по темата:


реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата: Истории за здраве
Калиев сулфат – солта за прочистване

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
7 начина да направим кафето по-здравословно
7 начина да направим кафето по-здравословно
8 храни за блестяща кожа
8 храни за блестяща кожа
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising