ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Срещу сърдечни заболявания при жените - умерена консумация на алкохол. Доказано!

Puls.bg   |   15 март 2011   |   Коментари 0
   
   
Срещу сърдечни заболявания при жените - умерена консумация на алкохол. Доказано!

Умерената консумация на алкохол минимизира риска от внезапна сърдечна смърт при жените, показва научно изследване, популяризирано за пръв път в сп. Hearth Rhythm - официалното издание на кардиологичната общност в Бостън, САЩ.


Основното предизвикателство пред екипа, реализирал проучването в продължение на 30 години, е да установи пряката зависимост между консумацията на алкохол – бира, вино и спиртни напитки - и влиянието му върху риска от внезапна сърдечна смърт при жените.


Резултатите се базират на проучвания, в които участват 85 067 жени на възраст между 30 и 55 години, които при започване на изследването не страдат от хронични заболявания.


На всеки четири години от 1980 до 2010 г. е анализиран индивидуалният прием на алкохол от всяка от участничките в проучването.


Статистиката показва, че 50% от участниците в изследването консумират до 15 г алкохол на ден, на други 4% дневната доза алкохол варира между 30 г и 49,9 г, а 26% са въздържателки.


По-малко от 1% от наблюдаваните жени консумират повече от 50 г алкохол на ден. В процеса на научното изследване сред участничките са отчетени 295 случая на внезапна сърдечна смърт и 987 случая с летален изход поради други форми на сърдечносъдови заболявания. Най-голям е броят на случаите на инфаркт на миокарда – 2195, при които обаче не се е стигнало до фатален край.


Екипът на проучването стига до няколко ключови извода. Първият от тях е, че най-нисък е рискът от внезапна сърдечна смърт за тази категория от жените, които консумират между 5 г и 14,9 г алкохол на ден - равняващи се приблизително на бутилка бира от 330 мл.


Друг научно-обоснован факт е, че степента на риска от внезапна сърдечна смърт е почти една и съща, както за участничките в изследването от категорията с най-висока консумация на алкохол, така и за тези от групата на въздържателките.


Идентична е зависимостта между степента на риск от „нефатален инфаркт” и умерената консумация на алкохол. Той е почти един и същ, както за жените, които са отказали алкохола, така и за тези, които са били пълни въздържатели.


Тези факти подкрепят твърденията и на редица други учени, че балансираната и разумна консумация на алкохол може да има превантивен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания.


Проведени са множество изследвания, които сравняват ефекта от умерената консумация на бира, вино и спиртни напитки, за да се установи дали те притежават еднакви характеристики при намаляване риска от исхемична болест на сърцето. Най-вероятно предпазната роля се дължи на самия алкохол при малка и умерена консумация. В същото време обаче, пивото има по-специална превантивна функция при ритъмни нарушения и поради още една съществена причина. Известно е, че бирата е богата на магнезий, който играе положителна роля в превенцията на камерни аритмии.


Тези научни доказатeлства са важен медицински факт в борбата със синдрома на внезапна сърдечна смърт. Според изнесена в края на миналата година статистика от Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология, страната ни е на първо място по това заболяване в Европейския съюз, информират от Центъра по биология на храните у нас.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising