ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Срещу сърдечни заболявания при жените - умерена консумация на алкохол. Доказано!

Puls.bg   |   15 март 2011   |   Коментари 0
   
   
Срещу сърдечни заболявания при жените - умерена консумация на алкохол. Доказано!

Умерената консумация на алкохол минимизира риска от внезапна сърдечна смърт при жените, показва научно изследване, популяризирано за пръв път в сп. Hearth Rhythm - официалното издание на кардиологичната общност в Бостън, САЩ.


Основното предизвикателство пред екипа, реализирал проучването в продължение на 30 години, е да установи пряката зависимост между консумацията на алкохол – бира, вино и спиртни напитки - и влиянието му върху риска от внезапна сърдечна смърт при жените.


Резултатите се базират на проучвания, в които участват 85 067 жени на възраст между 30 и 55 години, които при започване на изследването не страдат от хронични заболявания.


На всеки четири години от 1980 до 2010 г. е анализиран индивидуалният прием на алкохол от всяка от участничките в проучването.


Статистиката показва, че 50% от участниците в изследването консумират до 15 г алкохол на ден, на други 4% дневната доза алкохол варира между 30 г и 49,9 г, а 26% са въздържателки.


По-малко от 1% от наблюдаваните жени консумират повече от 50 г алкохол на ден. В процеса на научното изследване сред участничките са отчетени 295 случая на внезапна сърдечна смърт и 987 случая с летален изход поради други форми на сърдечносъдови заболявания. Най-голям е броят на случаите на инфаркт на миокарда – 2195, при които обаче не се е стигнало до фатален край.


Екипът на проучването стига до няколко ключови извода. Първият от тях е, че най-нисък е рискът от внезапна сърдечна смърт за тази категория от жените, които консумират между 5 г и 14,9 г алкохол на ден - равняващи се приблизително на бутилка бира от 330 мл.


Друг научно-обоснован факт е, че степента на риска от внезапна сърдечна смърт е почти една и съща, както за участничките в изследването от категорията с най-висока консумация на алкохол, така и за тези от групата на въздържателките.


Идентична е зависимостта между степента на риск от „нефатален инфаркт” и умерената консумация на алкохол. Той е почти един и същ, както за жените, които са отказали алкохола, така и за тези, които са били пълни въздържатели.


Тези факти подкрепят твърденията и на редица други учени, че балансираната и разумна консумация на алкохол може да има превантивен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания.


Проведени са множество изследвания, които сравняват ефекта от умерената консумация на бира, вино и спиртни напитки, за да се установи дали те притежават еднакви характеристики при намаляване риска от исхемична болест на сърцето. Най-вероятно предпазната роля се дължи на самия алкохол при малка и умерена консумация. В същото време обаче, пивото има по-специална превантивна функция при ритъмни нарушения и поради още една съществена причина. Известно е, че бирата е богата на магнезий, който играе положителна роля в превенцията на камерни аритмии.


Тези научни доказатeлства са важен медицински факт в борбата със синдрома на внезапна сърдечна смърт. Според изнесена в края на миналата година статистика от Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология, страната ни е на първо място по това заболяване в Европейския съюз, информират от Центъра по биология на храните у нас.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter