ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Статини и лечение на високия холестерол (І част)

Puls.bg   |   22 ноември 2010   |   Коментари 4
Статини и лечение на високия холестерол (І част)

Холестеролът е градивен компонент на клетъчната мембрана с изключително важно значение за правилното функциониране на клетките в организма. Холестеролът е и структурен елемент в състава на някои хормони.За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречени апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

  • Липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол". Транспортират холестерола към различни части на тялото, където той се отлага в съдовете. LDL обуславят натрупването на холестерол в съдовете.
  • Липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомагат за изчистването на холестерола от организма.
  • Липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).


Лошият холестерол става все по-често срещан проблем, свързан с начина на хранене и стила на живот. Високото ниво на стреса също води до промяна в т.нар. липиден статус на организма.


Започва дислипидемия в организма - промяна в сферата на мастния профил и по-специално - на холестерола.


Самата висока стойност на холестерола не е най-опасният показател.
По-опасно е, когато човек живее продължително време с тези високи стойности на холестерола - тогава започва отлагане на холестеролови плаки в малки или по-големи кръвоносни съдове в т.нар. критични органи, мозък и миокард.Когато се намали значително възможността да преминава кръв през кръвоносния съд се стига до нежеланите последици като мозъчен инсулт и миокарден инфаркт.


При пациенти с висок холестерол първата стъпка за намаляването му е диетичен режим с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри, както и повишена физическа активност.Когато спазването на хранителна диета с ниско съдържание на мазнини или в случай, че нивото на холестерола е прекалено високо, по преценка на лекар може да се препоръча приемането на медикаменти, понижаващи нивото на холестерола.Медикаментите, които се прилагат за понижаване на нивото на холестерола са:

  • статини – действайки директно върху черния дроб, статините блокират използваните от него субстанции за производството на холестерол.
  • никотинова киселина (ниацин, витамин В3) – понижава нивото на триглицеридите.
  • йоннообменни смоли – свързвайки се с жлъчните киселини в червата, те непряко понижават холестерола.
  • инхибитори - намаляващи съдържащия се в храната холестерол.

 


Статините забавят развитието на атеросклерозата, намалявайки стойността на холестерола. Приема се, че статините са най-ефикасният метод за лечението на високия холестерол. Статините са медикаменти, които инхибират ензима хидроксиметилглутарил КоА редуктаза и по този начин понижават нивото на общия холестерол и най-вече на LDL холестерола (т.нар. „лош холестерол”). В същото време, статините повишават нивото на HDL (т.нар. „добър холестерол”), който има протективен ефект срещу образуването на атеросклеротични плаки.


Освен това статините стабилизират образуваните в кръвоносните съдове атероматозни плаки, намаляват възможността за тяхното разкъсване и водят до регресия.


Като основно показание за лечение със статини са стойности на общия холестерол над 5mmol-a на литър или стойност на LDL холестерола над 3mmol-a на литър.


В продължението: повече за статините и останалите медикаменти за понижаване нивото на високия холестерол.
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

lisa1     2015-03-19 19:56:52
здравейте,за 20 дни успях да смъкна холестерола от 6.8 на 4,комбинация жестока диета без грам мазно плюс хапчета-сузастор
инфарктен     2012-02-07 20:20:58
P.S.
Правят се изследвания на кръв за холестерол преди започването, и след свършването, което продължава 1месец.
Няма странични ефекти.
инфарктен     2012-02-07 20:15:30
4 глави стар кромид лук се накълцва на дребно, и се залива с 24 супени лъжици течен пчелен мед. Престоява 4 дни в хладилник. Сутрин и вечер по 1ч.лъжичка на гладно.
krasimira chakarowa     2012-01-12 13:41:54
Около 10 години се боря с холестерола.Показателите ми са 9,6 ldl и 3,8 триглицериди Пила съм симвастатин и крестор.От крестора постигнах намаляване на показателите,но започнаха да ме болят мускулите,спрях крестора и всичко стана постарому.Не знам с какво да се лекувам.Дайте съвет
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които крият риск от запек
8 храни, които крият риск от запек
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising