ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Статини и лечение на високия холестерол (І част)

Puls.bg   |   22 ноември 2010   |   Коментари 4
   
   
Статини и лечение на високия холестерол (І част)

Холестеролът е градивен компонент на клетъчната мембрана с изключително важно значение за правилното функциониране на клетките в организма. Холестеролът е и структурен елемент в състава на някои хормони.



За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречени апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

  • Липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол". Транспортират холестерола към различни части на тялото, където той се отлага в съдовете. LDL обуславят натрупването на холестерол в съдовете.
  • Липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомагат за изчистването на холестерола от организма.
  • Липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.



Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).


Лошият холестерол става все по-често срещан проблем, свързан с начина на хранене и стила на живот. Високото ниво на стреса също води до промяна в т.нар. липиден статус на организма.


Започва дислипидемия в организма - промяна в сферата на мастния профил и по-специално - на холестерола.


Самата висока стойност на холестерола не е най-опасният показател.
По-опасно е, когато човек живее продължително време с тези високи стойности на холестерола - тогава започва отлагане на холестеролови плаки в малки или по-големи кръвоносни съдове в т.нар. критични органи, мозък и миокард.



Когато се намали значително възможността да преминава кръв през кръвоносния съд се стига до нежеланите последици като мозъчен инсулт и миокарден инфаркт.


При пациенти с висок холестерол първата стъпка за намаляването му е диетичен режим с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри, както и повишена физическа активност.



Когато спазването на хранителна диета с ниско съдържание на мазнини или в случай, че нивото на холестерола е прекалено високо, по преценка на лекар може да се препоръча приемането на медикаменти, понижаващи нивото на холестерола.



Медикаментите, които се прилагат за понижаване на нивото на холестерола са:

  • статини – действайки директно върху черния дроб, статините блокират използваните от него субстанции за производството на холестерол.
  • никотинова киселина (ниацин, витамин В3) – понижава нивото на триглицеридите.
  • йоннообменни смоли – свързвайки се с жлъчните киселини в червата, те непряко понижават холестерола.
  • инхибитори - намаляващи съдържащия се в храната холестерол.

 


Статините забавят развитието на атеросклерозата, намалявайки стойността на холестерола. Приема се, че статините са най-ефикасният метод за лечението на високия холестерол. Статините са медикаменти, които инхибират ензима хидроксиметилглутарил КоА редуктаза и по този начин понижават нивото на общия холестерол и най-вече на LDL холестерола (т.нар. „лош холестерол”). В същото време, статините повишават нивото на HDL (т.нар. „добър холестерол”), който има протективен ефект срещу образуването на атеросклеротични плаки.


Освен това статините стабилизират образуваните в кръвоносните съдове атероматозни плаки, намаляват възможността за тяхното разкъсване и водят до регресия.


Като основно показание за лечение със статини са стойности на общия холестерол над 5mmol-a на литър или стойност на LDL холестерола над 3mmol-a на литър.


В продължението: повече за статините и останалите медикаменти за понижаване нивото на високия холестерол.
 


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

lisa1     2015-03-19 19:56:52
здравейте,за 20 дни успях да смъкна холестерола от 6.8 на 4,комбинация жестока диета без грам мазно плюс хапчета-сузастор
инфарктен     2012-02-07 20:20:58
P.S.
Правят се изследвания на кръв за холестерол преди започването, и след свършването, което продължава 1месец.
Няма странични ефекти.
инфарктен     2012-02-07 20:15:30
4 глави стар кромид лук се накълцва на дребно, и се залива с 24 супени лъжици течен пчелен мед. Престоява 4 дни в хладилник. Сутрин и вечер по 1ч.лъжичка на гладно.
krasimira chakarowa     2012-01-12 13:41:54
Около 10 години се боря с холестерола.Показателите ми са 9,6 ldl и 3,8 триглицериди Пила съм симвастатин и крестор.От крестора постигнах намаляване на показателите,но започнаха да ме болят мускулите,спрях крестора и всичко стана постарому.Не знам с какво да се лекувам.Дайте съвет
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter