ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Повече магнезий срещу диабет ІІ тип

Puls.bg   |   28 септември 2010   |   Коментари 0
   
   
Повече магнезий срещу диабет ІІ тип

Хората които получават по-големи количества магнезий с храната си имат два пъти по-малък риск от развитие на диабет ІІ тип през следващите 20 години, съобщават американски учени.


Според ръководителя на изследването д-р Ka He от университета в Северна Каролина, получените от него и колегите му данни обясняват защо риска от диабет е по-нисък при хора консумиращи пълнозърнещи храни, богати на магнезий.


Влиянието на магнезия върху риска от захарен диабет е свързано с това, че веществото влиза в състава на редица ферменти, участващи в преработката и усвояването на глюкозата от организма.


В проведеното от д-р Не и колегите му изследване взели участие 4497 доброволци от двата пола на възраст между 18 и 30 години. От тях в рамките на 20 години от диабет се разболели 330 човека. Било установено, че участниците, които са получавали най-голямо количество магнезий с храната си – 200 мг на 1000 ккал са с 47% по-нисък риск от диабет в сравнение с тези, които приемали най-малко магнезий - под 100  мг на 1000 ккал.


Освен това,учените установили, че с увеличаване на нивата на магнезий намаляват нивата на маркери за възпаление и инсулинова резистентност.


"Увеличаването на съдържанието на магнезий в храната може да повиши чувствителността на организма към инсулин, като по този начин намали риска от диабет.“– обяснява автора на изследването, и допълва, че са необходими допълнителни изследвания, които да изяснят механизма на влияние на магнезия върху метаболитните процеси в организма.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter