ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Повече магнезий срещу диабет ІІ тип

Puls.bg   |   28 септември 2010   |   Коментари 0
   
   
Повече магнезий срещу диабет ІІ тип

Хората които получават по-големи количества магнезий с храната си имат два пъти по-малък риск от развитие на диабет ІІ тип през следващите 20 години, съобщават американски учени.


Според ръководителя на изследването д-р Ka He от университета в Северна Каролина, получените от него и колегите му данни обясняват защо риска от диабет е по-нисък при хора консумиращи пълнозърнещи храни, богати на магнезий.


Влиянието на магнезия върху риска от захарен диабет е свързано с това, че веществото влиза в състава на редица ферменти, участващи в преработката и усвояването на глюкозата от организма.


В проведеното от д-р Не и колегите му изследване взели участие 4497 доброволци от двата пола на възраст между 18 и 30 години. От тях в рамките на 20 години от диабет се разболели 330 човека. Било установено, че участниците, които са получавали най-голямо количество магнезий с храната си – 200 мг на 1000 ккал са с 47% по-нисък риск от диабет в сравнение с тези, които приемали най-малко магнезий - под 100  мг на 1000 ккал.


Освен това,учените установили, че с увеличаване на нивата на магнезий намаляват нивата на маркери за възпаление и инсулинова резистентност.


"Увеличаването на съдържанието на магнезий в храната може да повиши чувствителността на организма към инсулин, като по този начин намали риска от диабет.“– обяснява автора на изследването, и допълва, че са необходими допълнителни изследвания, които да изяснят механизма на влияние на магнезия върху метаболитните процеси в организма.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter