Динята – освежаващ и полезен летен плод

Puls.bg   |   02 август 2010   |   Коментари 0
Динята – освежаващ  и полезен летен плод

Кой може да си представи лятото без плажа, морето и парче сочна диня. Динята (Citrullus lanatus) е вид плодов зеленчук, познат и ценен заради вкусовите си качества още от дълбока древност.


Съществуват над 1200 разновидности на динята, но само около 60 вида са подходящи за консумация.


Динята е плодът с най-високо съдържание на вода – между 80 и 92% от масата и  в зависимост от сорта, което я прави изключително освежаваща и подходяща да горещите летни дни храна, когато рискът от дехидратация на организма е голям. Заради повишеното потоотделяне през летните месеци организмът губи  много натрий и калий, което може да се компенсира чрез изяждането на няколко парчета от плода.

 

Съдържанието на цитрулин в някои от сортовете (придимно в жълтите и месети видова) има „охлаждащ“ ефект върху тялото, тъй като това вещество води до подобряване дейността на отделителната система и изхвърлянето на вредни вещества чрез урината.

 

Освен високото водно съдържание, дините са богати на антиоксидантите аскорбинова киселина, каротин, ниацин, тиамин и рибофлавин, които укрепват и подмладяват организма, а някои от тях имат и противораково действие. Динята съдържа 6 - 12% лесноусвояеми захари, 1- 2% пектинови вещества, 1.5% целулоза, каротин, витамини – А, В1, В3, С, натриеви соли, калций, желязо, магнезий и мед.

 

Динята има и високо съдържание на калий, който помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Консумирането на диня се препоръчва при ангина, хипертония и сърдечно-съдови проблеми.

 

Тя също е добър източник на фибри, спомагащи за поддържане правилното функциониране на стомашно чревния тракт и понижаване риска от онкологични заболявания на дебелото черво. Заради съдържащите се в нея магнезий и фина целулоза, динята е подходяща за хора с нередовен стомах. Освен, че регулира перисталтиката, тя стимулира отделянето на жлъчен сок, което подобрява храносмилането.

 

Семената на динята съдържат cucurbocitrin, който помага при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.

 

Динята е един от най-богатите на фолиева киселина (или витамин В9) продукти, без която човешкият организъм не може да се развива нормално.

 

Високо е и съдържанието на естествени антиоксиданти, които имат доказан протективен ефект срещу редица онкологични заболявания, алергии и астма, ревматоидни проблеми.

 

Добре узрялата червена диня съдържа ликопен, силен антиоксидант, каротиноид, който неутрализира свободните радикали, отговорни за окисляването на холестерола и натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Това негово свойство го прави подходящо средство при превенцията на сърдечно-съдови заболявания и рак на простатата. Съдържанието на ликопен в динята в сравнение с всички останали плодове и зеленчуци, е най-високо.

 

Динята е добър източник на тиамин, калий, натрий и магнезий, които участват в основни физиологични процеси в организма.

 

Освежаващия плод е с ниско захарно съдържание, което е приблизително 5% от това на една ябълка. 100 грама от продукта съдържат от  30-40 до 80 калории, в зависимост от сорта.
 

 

Динята не съдържа абсолютно никакви мазнини и холестерол, което я прави изключително подходяща за намаляване на телесното тегло.

 

Въпреки, че динята съдържа редица полезни за организма вещества, те не са в достатъчно количество, за да доставят на организма необходимата дневна доза. Поради тази причина, диетолозите са категорични, че динята не е подходяща за дълги диети, а само за 1-2 разтоварващи дни.

 


Още по темата:


реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Как да се отървем от неприятното акне?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Кои са храните, от които кожата засиява?
Кои са храните, от които кожата засиява?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising