ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителна алергия - как да се храним? (ІІ част)

Puls.bg   |   20 юли 2010   |   Коментари 0
   
   
Хранителна алергия - как да се храним? (ІІ част)

Първа част на материала

 

Как се поставя диагноза?
Има няколко начина за установяване на алергия. При по-остарелия на кожата на ръката се драскат резки, върху които се накапва разтвор, съдържащ определен алерген. Реакцията (зачервяването) показва наличието на алергия към съответния продукт. При втория върху кожата се залепват пластири с алергени за определен период от време. След свалянето им по реакцията на кожата на съответното място се съди за наличието на алергия. При такава обикновено се получава зачервяване, отичане, подуване, обрив в различна степен. Третият вид тест за алергия е кръвният.
При всички тези изследвания могат да се получат фалшиво позитивни или негативни резултати.

Лекарите обикновено назначават диетичен режим, при който се избягват хранителните продукти, към които има съмнение за алергия. След което всеки продукт се въвежда в менюто при внимателен контрол. По проявите на организма се потвърждава или отхвърля алергията към него.Терапията при алергия
На този етап не съществуват медикаменти, които да лекуват хранителните алергии. Съществена част при терапията е избягване на продуктите, които водят до алергична реакция. Внимателно преглеждайте съдържанието им на опаковката. Например, при алергия към мляко е важно продуктът да е не само безмлечен, но и да не съдържа казеин или суроватка, а при алергия към яйца вниманието трябва да е насочено и към  наличието на яйчни продукти като яйчен прах, меланж и др.
По-големи затруднения се срещат при алергия към няколко продукта.
Според научни изследвания пробиотиците помагат за превенцията и контрола на алергиите.Каква е разликата между непоносимост и алергия?
Често хранителната алергия и непоносимостта към определена храна се взимат за едно и също състояние на организма. Разликата е, че при непоносимост към храна не се наблюдава реакция от страна на имунната система. Например, алергия към мляко и млечни продукти имат хората, които са алергични към млечните протеини (казеин, суроватка, лактабумин). Непоносимостта към млякото е причинена от намалената или липсата на способност да се усвои млякото или по-точно лактозата в него, в резултат на което се появява диария, подуване, болка, но не и повръщане или обрив.Непоносимостта към даден продукт се определя при постепенното му въвеждане в хранителния режим след период на въздържане от консумацията му. Провеждат се и лабораторни изследвания. Например, за доказване на непоносимост към глутен се правят няколко кръвни изследвания. Съществува и тест за определяне на непоносимост към лактоза.При непоносимост към храна не се налага напълно изключване на хранителния продукт, както при алергията, а избягване на съставката, която организмът не е в състояние да усвои. Например, хората с непоносимост към лактоза могат без притеснения да консумират някои млечни продукти, като отлежали сирена и кашкавал, козе сирене и кисело мляко с Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus, които съдържат малко количество лактоза. Друг вариант е да се консумира мляко, чиято лактоза е отстранена по технологичен път или да се приемат ензими, които спомагат усвояването й. Имайте предвид, че понякога млечните продукти не се понасят добре от гастроентералния тракт само временно.В случай, че подозирате алергия към храна при детето, в продължение на няколко седмици записвайте какви продукти консумира, времето на ядене и симптомите, които се проявяват след това. Тези записки ще помогнат на лекаря да прецени състоянието му и да предположи към кои храни се проявява алергична реакция. При това трябва да се вземат предвид всички фактори като стрес, натоварване в училище, физически занимания или посещения в други домове.

 

Трета част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising