ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Органичната храна по-полезна за сърцето

Puls.bg   |   06 юли 2007   |   Коментари 0
   
   
Органичната храна по-полезна за сърцето

Органичните плодове и зеленчуци са по-здравословни от традиционно отглежданите. След 10 годишно проучване, сравняващо органичните домати с обикновените, се оказало че първите са по-богати на флавоноиди. Тези вещества понижават кръвното налягане и риска за сърдечен инцидент или инсулт. Флавоноидите, освен с положителната роля за сърдечно-съдовата система, са признати и в борбата с някои видове рак и деменция.

Екипът на Алисън Мичел, химик в Калифорнийския Университет, са измервали нивото на два типа флавоноиди - кварцептин и кампферол, в изсушени проби от домати. Нивото им е било 79-97% по-високо в органичните зеленчуци, сравнено с другите. Списание New Scientist сочи, че причина за тази разлика може да бъде липсата на използване на фертилизатори при отглеждането на органични продукти. Флавоноидите се произвеждат като компенсаторен механизъм при липса на азот в почвата. Фертилизаторите доставят голямо количество неорганичен азот, поради което нивото на образувните флавоноиди е ниско.

Натрупват се все повече данни за разликата между хранителната стойност на органичните и неорганични храни. Много европейски и американски проучвания доказват по-голямата стойност на органичните продукти. Отглеждани в естествени условия, без фертилизатори, пестициди, антибиотици, генна модификация, те са по-полезни, по-чисти, но и по-скъпи.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter