Триглицериди – опасни мазнини в кръвта (ІІ част)

Puls.bg   |   16 юни 2010   |   Коментари 5
Триглицериди – опасни мазнини в кръвта (ІІ част)

Първа част на материала

Кои стойности на триглицериди са високи и кои ниски?
Триглицеридите са в норма, когато са под 150 мг на децилитър (mg/dL).
За гранични, но не патология, се приемат стойностите между 150-199 mg/dL.
За високи се смятат стойностите над 200 до 499 mg/dL.
Свръх високи са триглицеридите над 500 mg/dL.


Високата концентрация на триглицериди е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване. Рискът значително се увеличава при високи стойности на триглицериди в кръвта в комбинация с висок общ и лош (LDL) холестерол и нисък добър (HDL),  особено при наличие на диабет. Високото артериално налягане и тюнюнопушенето към тези показатели още повече влошават прогнозите за здравето.


Предполага се, че високите триглицериди са много по-сериозен рисков фактор за жените, отколкото за мъжете, въпреки че по този въпрос все още се дискутира в научните среди.


Категорично обаче е ясно, че здравословният хранителен режим и планираната двигателна активност могат да намалят нивото на триглицеридите, подобрят холестерола и редуцират риска от сърдечно заболяване.


Как да се намалят триглицеридите?
Основният начин да се намалят триглицеридите е да се подобри стилът на живот. Това означава да се консумира здравословна храна и по-често да се прави гимнастика. Съветите в тази насока включват:
 

  • планиране на двигателната активност за пет или повече дни в седмица,
  • редуциране на излишните килограми,
  • да се избягва консумацията на наситени мазнини, транс мазнини и холестерол,
  • алкохолът, повече от едно питие за жените и повече от две за мъжете, увеличава концентрация на триглицериди в кръвта, ето защо употребата му следва да се ограничи. При някои хора с високи триглицериди се налага изключване на алкохола въобще.
  • препоръчва се често в седмичното меню да присъства рибата, особено по-мазните видове, които съдържат Омега-3 мастни киселини, вместо червено месо, което е богато на наситени мазнини. Полезни са: скумрия, пъстърва, херинга, сардини, риба тон и сьомга, които са най-богатите на Омега-3.
Приемът на медикаменти за понижаване на триглицеридите по преценка на лекаря се назначава при определени пациенти, когато го налага здравословното състояние и според заболявания на пациента.


Медикаменти, които редуцират триглицеридите:

  • статини,
  • фибри,
  • никотинова киселина,
  • Омега-3 мастни киселини.Редуцирането на триглицеридите подобрява общото здравословно състояние и редуцира риска от сърдечно заболяване.


Още по темата:


реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Мая Томова     2013-05-09 10:16:39
Здравейте! Лабораторията, в която ходим вече изследва hs-C-реактивен протеин. И т.к. мъжа ми е с 3.850 mg/l , бих желала ако имате възможност за малко повече разяснения за hs-CRP. Какво представлява и от какво се влияе неговата стойност. Предварително Ви благодаря!
Анатоли Попов     2012-11-09 09:38:30
На 52 г. съм,тежа 71 кг.,височина 176 см.Изследване за триглицериди правя по 2 пъти годишно.От преди три години имам следните стойности на триглицеридите:7.5-6.8-7.0-1.32-4.25-7.0
Лекарства не помагат.1.32 показания бяха,при употреба на билки.Всички лекари се опитват да лекуват последствията,а не причините (не ги разбират )!!!
Само едно знаят-да не се яде месо,да не се пуши ( не съм пушач ),да не се пие алкохол и тн.и тн. и бла бла бла!!!
ognyana     2010-06-21 17:49:04
Г-н Димитров, имам въпрос към Вас. Вие лекар ли сте? Имате ли медицинско образование?
Ташева     2010-06-21 12:51:27
Благодаря Ви,г-н Д.Димитров,много полезна информация!
за статията,за съжаление,много различни стойности дават различни лаборатории,защо няма еднаква таблица за всички?
Димитър Димитров     2010-06-21 10:10:16
За съжаление и в българските информационни издания статините се поставят на първо място при лечение на повишените холестерол и триглицериди. Това е порочна практика поради факта че статините намаляват жизненоважното вещество CoQ10- "автомобилната свещ" за всяка клетка. човек може да се разболее от сърдечна недостатъчност. Второ: известно е, че 80% от холестерола се произвежда от черния дроб, така че хранителния режим не оказва съществено влияние върху стойността на липидите. Известно е също че повече от 50% от пострадалите от инфаркт и инсулт имат нормални липиди. Това е така, защото първо причините за атеросклеротичните промени са други-не са липидите, те просто са следствие.Причината е възпалителни процеси в целия организъм и в частност в коронарните артерии. За съжаление у нас не се тестват биомаркерите на възпалението-hs С-реактивен протеин и аминокиселината хомоцистеин.
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Знаеш ли какво е да се чувстваш лек като перце...

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Кои са храните, от които кожата засиява?
Кои са храните, от които кожата засиява?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising