ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо напълняваме, когато спрем цигарите?

Puls.bg   |   09 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Защо напълняваме, когато спрем цигарите?

На повечето хора, които са се опитвали да спрат цигарите, е ясно, че след отказване от вредния навик се появява нов проблем – необуздания глад и бързо покачващото се тегло.

 

Доказано е, че никотинът потиска апетита. Това е и основен аргумент на пушачите с проблемно тегло да не се откажат от цигарите.

 

Освен това, пушенето ускорява метаболизма и гори калории. Спирането на цигарите неминуемо води до забавяне на метаболизма и оттам до качване на килограми.
 

 

В търсене на отговор на въпроса защо след спиране на цигарите, наддаваме на тегло, учени насочиха вниманието си към генната експресия. Очевидно тютюнопушенето стимулира гени, участващи в разграждането на мазнините.


Изследванията показват, че в сравнение с непушачите, при група здрави пушачи е установена по-висока активност на AZGP1-гена в клекти от дихателните пътища. Предвид ролята му в разграждането на мазнините и контролирането на телесната маса, това може да бъде причина за по-ниското тегло на любителите на никотина, в сравнение с непушачите. Също най-вероятно е отговорно и за наддаването след спиране на цигарите.


Разнообразни причини са изтъквани в тази насока. Известно е, че след прекратяване тютюнопушенето се набляга на закуските. Едновременно с това и метаболизмът се забавя. При изследвания с мишки бе установено, че AZGP1 е отговорен за контрола на теглото. При кахексията, свързана с онкозаболявания, активността му също е повишена.


Разбира се, тези данни не означават, че повишението на теглото е само въпрос на генетика. Със сигурност в патогенезата участват и модифицируеми фактори като храненето и движението.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter