Пълнозърнестата храна бори сърдечните заболявания

Puls.bg   |   27 юни 2007   |   Коментари 0
Пълнозърнестата храна бори сърдечните заболявания

Консумацията на достатъчно пълнозърнеста храна предпазва от атеросклероза и фатален сърдечен инфаркт или инсулт, показва проучване.

Сред група мъже и жени, участвали в проучване за атеросклерозата и инсулиновата резистентност, тези от тях, които са употребявали богати на фибри храни, са били с най-тънки артериални стени и най-ниската прогресия на задебеляването им за 5 годишен период.Ръководител на проучването е д-р Филип Мелен от Wake Forest University School of Medicine в Северна Каролина.

Макар и да е установена връзка между благоприятния ефект от пълнозърнестите продукти върху диабет тип 2 и сърдечните заболявания, не е известен точния механизъм на превенция чрез тях от атеросклероза. За да вникнат в него, д-р.Мелен и колеги са наблюдавали група от 1178 мъже и жени от различен етнически произход. Те са оценили консумацията сред тези хора на черен хляб и обработени зърнени храни. Измерена е и дебелината на вътрешните слоеве на каротидната артериална стена (интима и медия) в началото на изследването и 5 години по-късно.

Колкото по-голяма е била употребата на пълнозърнести продукти, толкова по-малко била дебелината на съдовете. Други фактори като цялостно здравословно хранене, прием на определени хранителни вещества били приравнени, за да бъде сигурно, че точно изследваните храни намаляват риска от атеросклероза. Не само фибрите, не само витамини от група В или Е оказват своето въздействвие. Тук цялостния ефект надвишава сумата от отделните.

Според д-р. Мелън включването само на филия пълнозърнест хляб или чаша овесени ядки или мюсли могат да бъдат полезни. Това е изключително лесен и удобен начин да подобрим менюто си.


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърцето излиза от ритъм по много причини - какво точно става?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които крият риск от запек
8 храни, които крият риск от запек
Храните, които образуват газове
Храните, които образуват газове
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising