ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пълнозърнестата храна бори сърдечните заболявания

Puls.bg   |   27 юни 2007   |   Коментари 0
   
   
Пълнозърнестата храна бори сърдечните заболявания

Консумацията на достатъчно пълнозърнеста храна предпазва от атеросклероза и фатален сърдечен инфаркт или инсулт, показва проучване.

Сред група мъже и жени, участвали в проучване за атеросклерозата и инсулиновата резистентност, тези от тях, които са употребявали богати на фибри храни, са били с най-тънки артериални стени и най-ниската прогресия на задебеляването им за 5 годишен период.Ръководител на проучването е д-р Филип Мелен от Wake Forest University School of Medicine в Северна Каролина.

Макар и да е установена връзка между благоприятния ефект от пълнозърнестите продукти върху диабет тип 2 и сърдечните заболявания, не е известен точния механизъм на превенция чрез тях от атеросклероза. За да вникнат в него, д-р.Мелен и колеги са наблюдавали група от 1178 мъже и жени от различен етнически произход. Те са оценили консумацията сред тези хора на черен хляб и обработени зърнени храни. Измерена е и дебелината на вътрешните слоеве на каротидната артериална стена (интима и медия) в началото на изследването и 5 години по-късно.

Колкото по-голяма е била употребата на пълнозърнести продукти, толкова по-малко била дебелината на съдовете. Други фактори като цялостно здравословно хранене, прием на определени хранителни вещества били приравнени, за да бъде сигурно, че точно изследваните храни намаляват риска от атеросклероза. Не само фибрите, не само витамини от група В или Е оказват своето въздействвие. Тук цялостния ефект надвишава сумата от отделните.

Според д-р. Мелън включването само на филия пълнозърнест хляб или чаша овесени ядки или мюсли могат да бъдат полезни. Това е изключително лесен и удобен начин да подобрим менюто си.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter