ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За какво е полезна тиквата?

Puls.bg   |   13 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
За какво е полезна тиквата?

източник: iStockphoto

Тиквата е изключително богата на витамин А, който стимулира имунната система и се бори успешно с инфекциите в организма. Тя също е с високо съдържание на витамин C, който увеличава производството на белите кръвни клетки и помага за по-бързото заздравяване на раните.


Тиквата има също протеини, витамин В2, витамин Е, желязо, калий, манган и по-малки количества магнезий, фосфор, цинк и фолат. Хората, приемащи калий по-често, имат по-ниско кръвно налягане и съответно намален риск от инсулт.


Тиквата съдържа антиоксиданти, които могат да намалят хроничните заболявания. Сред тях са алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин. Те неутрализират свободните радикали, като предотвратяват увреждането на клетките. В анализ на 13 изследвания се доказва, че хората с по-голям прием на алфа- и бета-каротин, имат по-нисък риск от рак на стомаха. 


Тези антиоксиданти намаляват вероятността и от очни заболявания. В проучване е открито, че хората с по-висок прием на бета-каротин, са с по-нисък риск от катаракта, а това е често срещана причина за слепота. Тиквата е добър източник на лутеин и зеаксантин, съединения, свързани с намаляване на вероятността от макулна дегенерация.


Индивите, които приемат каротеноиди, съдържащи се в тиквата, намаляват риска от панкреас, заболявания на гърдите и гърлото.

 


Тиквата е бедна е на калории, тъй като 94% от нея са вода. Добър източник е на фибри, които засищат стомаха за по-продължително време и намаляват апетита. Семките са също толкова полезни, колкото и самият плод. Те подобряват здравето на пикочния мехур и сърцето.


Тиквата съдържа съединения, необходими за здрава кожа. Те я предпазват от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Витамините, които тя съдържа, помагат за производството на колаген и протеин за сияйна и гладка кожа.


Трябва да се има предвид, че тиквата има леки диуретични свойства. При прекалена консумация, може да се предизвика увеличаване на водата и солта, която тялото изхвърля през урината. Затова диуретиците трябва да бъдат по-внимателни, когато ядат тиква.
 


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter