ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

7 горчиви, но полезни храни

Puls.bg   |   12 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
7 горчиви, но полезни храни

източник: iStockphoto

Горчивите храни са полезни за здравето, въпреки острия им вкус. Богати са на антиоксиданти и вещества, които могат да предотвратят редица заболявания, включително и рак

 

1. Горчив пъпеш


Горчивият пъпеш е зелен на цвят и наподобява краставица. Съдържа фитохимикалите тритерпеноиди, полифеноли и флавонодоиди, за които се твърди, че забавят растежа на раковите клетки. Използва се за понижаване на кръвната захар от диабетиците. Богат е на антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

 

2. Кръстоцветни зеленчуци

 

Към този сорт зеленчуци спадат броколите, брюкселското зеле, руколата, репичките и др. Те съдържат съединенията глюкозинолати, придаващи им горчивия вкус. Консумиращите ги са с по-нисък риск от развитие на рак. Кръстоцветните зеленчуци подпомагат чернодробните ензими да обработват токсините по-ефективно.

 

3. Глухарче

 

Листата от глухарче може да се консумират сурови в салатата, супата, а дори и в тестени изделия. Заради горчивия им вкус, може да се приемат с други храни като чесън или лимон. Богати са на много витамини и минерали, включително калций, желязо, манган, витамин А, С и К. Съдържат и каротеноидите лутеин и зеаксантин, предпазващи от дегенерация на макулата. Листата от глухарче са източник на пребиотици, които стимулират здравите чревни бактерии.

 

4. Обвивката на цитрусите


Горчивината на външната кора и бялата сърцевина на цитрусовите плодове, се дължи на наличието на флавоноиди, които предпазват плодовете от вредители и са много полезни за човешкото здраве. Цитрусовите флавоноиди помагат при борбата с рак, като намаляват възпаленията в организма и ускоряват детоксикацията. Кората на цитрусите може да бъде включена към всяко ястие като подправка в настърган или изсушен вид.

 

5. Червени боровинки

 

Червените боровинки притежават антибактериални свойства и са богати на антиоксиданти. Те съдържат полифенол, известен като проантоцианидин, предотвратяващ попадането на бактерии по телесните тъкани. Рискът от инфекции в стомаха, червата и уринарния тракт се намалява, ако се приемат по две чаши дневно сок от червени боровинки. Редовната им консумация е свързана с добро сърдечно здраве, намалено възпаление, кръвно налягане и кръвна захар.

 

 

6. Какао

 

Хората, които ядат шоколад 5 пъти седмично, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, спрямо тези, които не ядат.
Това се дължи на полифенолите и антиоксидантите, които се намират в какаото. Неподсладеното какао на прах, какаовите зърна и тъмният шоколад съдържат най-малко захар, но най-много антиоксиданти. Те са добър източник и на минерали, включително мед, манган, желязо и магнезий.

 

7. Кафе

 

Кафето е богато на полифеноли, като най-разпространена е хлорогеновата киселина, силен антиоксидант, отговорен за по-нисък риск от сърдечносъдово заболяване и диабет. Някои изследвания показват, че кофеиновото кафе дори може да предотврати неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter