Пектин – натурално средство за понижаване на холестерола

Puls.bg   |   27 ноември 2009   |   Коментари 2
Пектин – натурално средство за понижаване на холестерола

Пектинът е представител на  разтворимите хранителни влакнини. Свързвайки се с водата, може да образува високовискозни разтвори.
 

 

Пектинът не е енергийни източници, нито градивен елемент за човешкия организъм, но ролята му като баластно вещество е незаменима. Той е почти несмилаем и само малка част от него се разлага под влиянието на  бактериите в дебелото черво.
 


За разлика от неразтворимата целулоза, пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво
 


Направени са редица медицински проучвания, които доказват, че включването на пектин в хранителния режим на пациенти с  нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с 5-18%.
 

 

Способността на пектина да свързва жлъчните киселини в червата определя и ефекта му върху изхвърлянето на жлъчните киселини. Пектинът успешно понижава нивата на така наречения  „лош холестерол" и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност. Пектинът има свойството да забавя изпразването на стомаха и не позволява рязкото повишаване на  кръвната захар след прием на въглехидрати.
 


Като представител на влакнините, пектинът дразни нервните окончания на дебелото черво и по този начин подобрява перисталтиката  и подпомага затруднената деефекация.
 

 

Пектинът се счита и за подходяща добавка при диетични режими, целящи редуциране на хранителния прием. Причина за това е, че забавяне процесите на храносмилане и създава усещане за ситост.
 

 

Разграничават се два вида пектин - високоестерифицираният  и  нискоестерифициран.
 


Нискоестерифициран пектин има способността да се свързва с тежки метали, попаднали в сомашно-чревния тракт и  спомага за тяхното извеждане от организма. Едновременно с това обаче, нискоестерифицираният пектин се свързва и със жизненоважни за организма ни  минералите като желязо, калций, мед и цинк.
 

 

При продължителен прием на пектин може да настъпят дефицити от тези минерали. За да се избегне недостига им е препоръчително, те да се приемат под формата на хранителни добавки.
 

 

Нито една от двете форми на пектина, обаче не влияе върху всмукването на витамините, съдържащи се в храната и не води до нарушения на техния баланс в организма.
 


Естествен източник на пектина се плодовете. С най-високо съдържание на веществото са ябълките, дюлите, цитрусовите плодове.
Диетолозите обясняват, че количеството пектин, което може да се приеме само от храната е прекалено малко - 0,5 грама се набавя от изяждането на половин килограм ябълки.
 

 

За редуциране на теглото или понижаване нивото на холестерола, се препоръчва приемането на пектин като хранителна добавка. Най-често той е под формата на прах и е извлечен от   различни плодове – ябълки, цитруси и т.н.
 

 

Освен за лечение на стомашночревни нарушения, пектинът се прилага успешно и при диабет, профилактиката на атеросклерозата, сърдечносъдовите и мозъчно-съдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни.

 


Още по темата:


реклама  




Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ognyana     2009-12-04 09:57:54
Приемала съм по 1 супена лъжица пектин на прах за деня, в кофичка кисело мляко с 1 чаена лъжица канела и 1 с. л. мед. Предполагам, че може да се приема и малко повече, но според мен е излишно - тази доза върши работа.
Innan     2009-12-03 14:27:51
Каква е дневната доза на пектина необходима за организма нормално.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Какво представлява слънчевата алергия?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Кои са храните, от които кожата засиява?
Кои са храните, от които кожата засиява?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising