Пектин – натурално средство за понижаване на холестерола

Puls.bg   |   27 ноември 2009   |   Коментари 2
Пектин – натурално средство за понижаване на холестерола

Пектинът е представител на  разтворимите хранителни влакнини. Свързвайки се с водата, може да образува високовискозни разтвори.
 

 

Пектинът не е енергийни източници, нито градивен елемент за човешкия организъм, но ролята му като баластно вещество е незаменима. Той е почти несмилаем и само малка част от него се разлага под влиянието на  бактериите в дебелото черво.
 


За разлика от неразтворимата целулоза, пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво
 


Направени са редица медицински проучвания, които доказват, че включването на пектин в хранителния режим на пациенти с  нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с 5-18%.
 

 

Способността на пектина да свързва жлъчните киселини в червата определя и ефекта му върху изхвърлянето на жлъчните киселини. Пектинът успешно понижава нивата на така наречения  „лош холестерол" и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност. Пектинът има свойството да забавя изпразването на стомаха и не позволява рязкото повишаване на  кръвната захар след прием на въглехидрати.
 


Като представител на влакнините, пектинът дразни нервните окончания на дебелото черво и по този начин подобрява перисталтиката  и подпомага затруднената деефекация.
 

 

Пектинът се счита и за подходяща добавка при диетични режими, целящи редуциране на хранителния прием. Причина за това е, че забавяне процесите на храносмилане и създава усещане за ситост.
 

 

Разграничават се два вида пектин - високоестерифицираният  и  нискоестерифициран.
 


Нискоестерифициран пектин има способността да се свързва с тежки метали, попаднали в сомашно-чревния тракт и  спомага за тяхното извеждане от организма. Едновременно с това обаче, нискоестерифицираният пектин се свързва и със жизненоважни за организма ни  минералите като желязо, калций, мед и цинк.
 

 

При продължителен прием на пектин може да настъпят дефицити от тези минерали. За да се избегне недостига им е препоръчително, те да се приемат под формата на хранителни добавки.
 

 

Нито една от двете форми на пектина, обаче не влияе върху всмукването на витамините, съдържащи се в храната и не води до нарушения на техния баланс в организма.
 


Естествен източник на пектина се плодовете. С най-високо съдържание на веществото са ябълките, дюлите, цитрусовите плодове.
Диетолозите обясняват, че количеството пектин, което може да се приеме само от храната е прекалено малко - 0,5 грама се набавя от изяждането на половин килограм ябълки.
 

 

За редуциране на теглото или понижаване нивото на холестерола, се препоръчва приемането на пектин като хранителна добавка. Най-често той е под формата на прах и е извлечен от   различни плодове – ябълки, цитруси и т.н.
 

 

Освен за лечение на стомашночревни нарушения, пектинът се прилага успешно и при диабет, профилактиката на атеросклерозата, сърдечносъдовите и мозъчно-съдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни.

 


Още по темата:


реклама  




Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ognyana     2009-12-04 09:57:54
Приемала съм по 1 супена лъжица пектин на прах за деня, в кофичка кисело мляко с 1 чаена лъжица канела и 1 с. л. мед. Предполагам, че може да се приема и малко повече, но според мен е излишно - тази доза върши работа.
Innan     2009-12-03 14:27:51
Каква е дневната доза на пектина необходима за организма нормално.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата: Истории за здраве
Калиев сулфат – солта за прочистване

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
7 начина да направим кафето по-здравословно
7 начина да направим кафето по-здравословно
8 храни за блестяща кожа
8 храни за блестяща кожа
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising