ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алкохолът предпазвал от деменция?!

Puls.bg   |   09 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Алкохолът предпазвал от деменция?!

Източник: iStockphoto

Въздържането от алкохол е свързано с 45% увеличение на риска от деменция от ранна възраст.


Тези, които се въздържат от консумация на алкохол, са също и с повишен риск от диабет и сърдечносъдови заболявания, сочи публикация в the British Medical Journal.


В него са участвали 9 087 души, които са били проследявани в продължение на около 20 години. Сред тях са регистрирани 397 случая на деменция. Според изследването хората, които дългосрочно се въздържали от алкохол, са с най-голям риск от деменция – около 65%.


Деменцията се характеризира с увреждане на паметта и способността за разсъждаване, както и загуба на когнитивните функции, което пречи за извършване на нормалната дейност в ежедневието.


По принцип заболяването засяга повече възрастните. Хората, които още от средна възраст се ограничават от приема на алкохол, са с по-голям риск от деменция.

 
Доказано е, че умереното потребление на спиртни напитки помага за предотвратяване на състоянието, като се намалява нивото на холестерол и кръвното налягане. Най-добри резултати се отчитат при консумацията на вино.

 

 

 
То съдържа полифенолни съединения, свързани със защитни ефекти върху невродегенеративните и съдовите пътища, както и с кардиозащитни ефекти върху намаляване на възпаленията и промяна на липидния профил. Виното е богато и на флавоноиди, които имат антиоксидантен ефект и неутрализира свободните радикали в организма.

 

От друга страна, експертите подчертават, че както дългосрочният абсолютен отказ от алкохола, така и прекомерната му консумация, водят до заболяването.

 

С увеличаването консумацията на алкохол, рискът от развитие на деменция се увеличава. Препоръчва се да не се превишава дозата от 14 алкохолни единици седмично, т.е. бутилка и половина вино или 350 мл твърд алкохол на седмица.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter