ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Полезен ли е черният шоколад?

Puls.bg   |   29 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Полезен ли е черният шоколад?

Източник: iStockphoto

Да, черният шоколад има съставки, които са полезни за здравето и това позволява консумацията му дори ежедневно. Много важна обаче е мярката, тъй като прекалено голямото количество може да допринесе за приема на допълнителни мазнини, захар и калории и натрупване на излишни запаси в организма.

 

Тъмният шоколад съдържа прах от какаови зърна, богати на съединения, известни като флаваноли. Във високи нива, какаовите флаваноли са доказали ползата си за понижаване на кръвното налягане и холестерола и евентуално за намаляне риска от диабет. А той съдържа най-голямо количество от тези какаови флаваноли. Млечният шоколад има по-малко, а белият шоколад – няма изобщо.

 

Но докато тези хранителни елементи правят черния шоколад здравословен, те му придават и горчив вкус. Производителите могат да преработват шоколада, за да го направят по-приятен на вкус, но това може да премахне някои от полезните съединения на какаото. Специалистите обясняват, че фактори в преработката, като ферментация и печене, които подобряват вкуса и придават на шоколада различен аромат, могат да повлияят на съдържанието на флаваноли.

 

Въпреки че количеството флаваноли може да варира сред марките черен шоколад, все пак е по-здравословният избор от млечния, който съдържа повече захар. Една трета от мазнините в какаовото масло включват стеаринова киселина - наситена мазнина, която, за разлика от другите наситени мазнини, не се отразява толкова на холестерола в кръвта. Освен това какаото на прах е източник на минерали, като калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк.

 

 

Така че можем да си позволим насладата от парченце тъмен шоколад след хранене! Но е добре да имаме предвид още няколко факта:

 

  • Шоколадът трябва да съдържа най-малко 60% какао. Колкото по-висок е процентът на какаото, толкова повече флаваноли съдържа
  • Ако е възможно, да избираме шоколад с повече съдържание на естествено какао, а не холандско преработено какао, което се третира с алкално вещество, което неутрализира киселината.
  • За да поддържаме теглото под контрол, трябва да ограничаваме количеството, не повече от 150 калории наведнъж. 

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter