ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

8 храни, които е препоръчително да ядем всеки ден

Puls.bg   |   12 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
8 храни, които е препоръчително да ядем всеки ден

Източник: iStockphoto

Ненаситени мастни киселини, белтъчини, антиоксиданти, пробиотици и ключови микроелементи – това са най-важните хранителни вещества, необходими за ежедневен прием. Според експертите в областта на здравословното хранене точно тези нутриенти трябва да си набавяме от колкото е възможно по-качествени суровини, лесни за обработка и усвояване в организма.

 

За да ни улеснят в това начинание, експертите посочват най-пълноценните източници на ключовите хранителни вещества. Това са храни, които можем, и трябва, да консумираме ежедневно, за да си гарантираме оптимален хранителен режим.

 

Авокадо и бадеми за есенциални мастни киселини
Това са пресните продукти с най-високо процентно съдържание на ненаситени мастни киселини спрямо общото им тегло. Омега-3 и омега-6 киселините са ключови противовъзпалителни фактори и регулатори на холестерола и триглицеридите – важен белег за здравословното ни състояние. Успоредно с ненаситени мазнини, авокадото и бадемите са богати на фибри за поддържане на по-дълга ситост.

 

Яйца и киноа за протеини
Киноата е може би единствената растителна храна, която е пълноценен източник на протеини, т.е. съдържа всички незаменими аминокиселини, които организмът не може да си синтезира. Неин еквивалент сред животинските продукти са яйцата – едновременно много богати на белтъчини и на други важни вещества – фибри и полезни мазнини.

 

Цветни плодове и зеленчуци и зелен чай – за повече антиоксиданти
Приятната оцветяване на цветните плодове и зеленчуци идва от високото съдържание на бета каротини в тях, както и на други мощни антиоксиданти. Адекватно на тяхното количество притежават само някои билки и най-вече зеленият чай, особено матча.

 

Антиоксидантите са задължителни за ежедневен прием с мощното си протективно действие срещу свободните радикали и за общо укрепване на имунитета и здравето.

 

 

Кисело мляко и туршиени продукти за повече пробиотици
Киселото мляко, маслините, киселите краставички и др. туршиени продукти са най-пълноценният източник на полезни пробиотични бактерии. И тях трябва да си набавяме всеки ден, защото чревната флора има вече изяснена водеща роля за храносмилането, имунитета, здравето на кожата и косата и др.

 

Пресните цветни плодове и зеленчуци са незаменим източник и на почти всички важни витамини, както и на повечето микроелементи.

 

Факт е, че повечето храни, които консумираме ежедневно, не само не са полезни, а дори съдържат доказано вредни за здравето продукти. Ако заменим всички преработени по какъвто и да било изкуствен начин хранителни продукти с посочените по-горе пресни храни, ще направим първата малка стъпка за постигане на голямата крачка към по-здравословния начин на живот.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter