ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

4 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

Puls.bg   |   06 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
4 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

Източник: iStockphoto

Яйцата са сред най-противоречивите хранителни продукти по отношение на това колко препоръки са давани за стимулиране и избягване на консумацията им. Едно е безспорно – яйцата са много богати на белтъчини (протеини), а и на други важни вещества, но съдържат и продукти, които в големи дози може да са вредни – например холестерол и други липиди.

 

Последните проучвания сочат, че едно до две яйца дневно няма как да навредят, но тук идва още една специфична особеност. Яйцата са доказани алергени и за много хора консумацията им е нежелателна. За всички тези случаи, за веганите, както и за хората, които искат да разнообразят менюто си от храни, богати на протеини, би било добре да се познават и продуктите, които са дори по-богати на протеин от яйцата.

 

Пилешко месо
Изчислено е, че 100 г чисто пилешко месо съдържа между 20 и 25 г чист протеин. В състава му влизат някои от най-важните аминокиселини, включително незаменими такива. Това е количесто, значително надвишаващо протеиновото съдържание в 100 г яйца, независимо от това каква кулинарна обработка са претърпели.

 

Сирене
Класическото бяло саламурено сирене, както и повечето от екзотичните ферментирали сирена, са друга алтернатива на яйцата като богат източник на протеини. В 100 г сирене може да се съдържат между 7 и 15 г чист белтък. При това в комбинация с калций и витамин D, идващи от млякото, използвано за суровина.

 

 

Бобови култури
Почти всички представители на тази група – от лещата, до граха – са отличен протеинов източник – средно 7-8 г белтъчини на 100 г продукт. Добрата новина е, че голяма част от другите полезни съставки на бобовите се запазват след варене, включително антиоксидантите, фибрите, желязото и калият. Освен това бобовите култури имат нисък гликемичен индекс и не водят до рязко повишаване на кръвната захар, държейки ситост за по-дълго време.

 

Броколи
Извън бобовите, това е зеленчукът с най-високо съдържание на протеини – около 3 г в 100 г продукт. Белтъчините са допълнени от високи дози витамин К, витамин С и фибри.

 

По отношение на протеините е добре да се съблюдава не само консумирането им в оптимални количества, но и правилното им комбиниране с продукти, богати на други типове хранителни вещества. Препоръчително е храни, богати на протеини, да не се консумират едновременно с такива, богати на въглехидрати – хлебни изделия, паста, захарни продукти и др.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter