ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Комбиниране на храни – съчетават ли се мляко и яйца?

Антон Асенов   |   28 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Комбиниране на храни – съчетават ли се мляко и яйца?

Източник: iStockphoto

Все повече данни се събират в доказателство на тезата, че повечето стомашно-чревни проблеми се дължат на неправилното комбиниране на храните в менюто ни. Едновременната консумация на определени продукти в едно хранене може да затрудни смилането на храната и да предизвика стомашно разстройство, запек, газове и тежест в стомаха. Една от комбинациите обаче, която крие минимален риск от подобни нежелани последствия е едновременното консумиране на яйца и мляко.

 

И яйцата, и млечните продукти са сред най-пълноценните храни по отношение съдържанието на основните хранителни вещества, микроелементи и витамини. И в двете храни се съдържа голямо количество белтъчини, включително някои от незаменимите аминокиселини. Отделно яйцата са богати на есенциални мастни киселни, а млякото – на калций и магнезий. Комбинирането на млечни продукти и яйца в едно хранене е много удобно средство за балансиране приема на протеини. Това е причината такава комбинация да е сред любимите на хора, които работят за натрупване на допълнителна мускулна маса.

 

Основният проблем при комбиниране на мляко и яйца е тенденцията да се използват сурови яйца в комбинация с прясно или кисело мляко за направа на различни шейкове. Подобно комбиниране на храните крие известен риск за здравето в 2 направления.

 

От една страна, суровите яйца, както и недобре термично обработените, може да съдържат жизнени опасни бактерии, които да доведат до хранително натравяне. От друга страна, суровите яйца съдържат специфичен тип протеин, който се свързва с биотина в храната и възпрепятства усвояването му в чревния тракт. Така, при редовна консумация на сурови яйца се създава сериозен риск от хроничен дефицит на биотин. Биотинът е важен витамин от група В (В7) с основна роля за поддържането състоянието на кожата, косата и ноктите. Млякото е сред богатите на биотин храни, но консумацията му едновременно със сурови яйца ще възпрепятства усвояването на важния витамин.

 

 

Ограниченията в случая важат единствено за комбинирането на млечни продукти със сурови или недобре обработени террмично яйца. При достатъчна кулинарна обработка те може да се комбинират с мляко, без ограничения.

 

Комбинирането на яйца и мляко в едно хранене може да доведе до нежелани последствия при хора с хранителна алергия. Млечният и яйченият протеин са сред най-честите алергени и едновременната им консумация може да засили проявите на алергична реакция при хора с повишена нагласа. При всички други случаи обаче комбинирането на яйца и мляко се счита не само за безопасна, но и за полезна консумация за набавяне на някои от най-ценните хранителни вещества.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter