ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

1 яйце дневно – 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми

Puls.bg   |   25 май 2018   |   Коментари 0
   
   
1 яйце дневно – 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми

Източник: iStockphoto

Проучване, проведено в Китай, показва, че яйцата спокойно може да бъдат причислени към суперхраните, които е полезно да консумираме ежедневно. Проучването е проведено сред 400 хиляди души и показва, че тези от тях, които изяждали по 1 кокоше яйце дневно, имат средно около 20% по-нисък риск от развитие на сърдечни проблеми в дългосрочен план.

 

Към състоянията, влизащи в групата на сърдечните заболявания, китайските учени причисляват аритмиите, проблемите със сърдечните клапи, както и добре познатите най-тежки състояния – стеснението и запушването на коронарните съдове и инфарктът. Всички тези здравословни проблеми може да се развият като последствие от нездравословното хранене, а редовната консумация на яйца може да послужи като успешна превантивна мярка.

 

Прекаляването с яйцата продължава да се отрича и да се посочва като нездравословен хранителен навик, нo редовната им консумацията в малки количества носи своите ползи. Яйцата са богати на микроелементи, пълноценни белтъчини и на холестерол. И докато белтъчините са задължителен компонент на здравословното хранене, все по-често като такъв се посочва и холестеролът в нормални количества.

 

Данните на китайските учени показват, че хората, които консумират по 1 яйце дневно, имат 25% по-нисък риск от развитие на хеморагичен инфаркт. Това е състояние при което се наблюдава масивен кръвоизлив, предизвикан от разкъсване стената на кръвоносен съд в областта на сърцето. Статистиката сочи, че редовната умерена консумация на яйца намалява и риска от другия тип инфаркт – исхемичния. При него увреждането на сърцето се предизвиква от затрудненото му кръвоснабдяване вследствие стесняването или запушването на коронарен кръвоносен съд. Рискът от исхемичен инфаркт при хора, които хапват по 1 яйце дневно, се изчислява на по-нисък с 15% в сравнение с този при хора, които не ядат яйца.

 

 

Учените, провели проучването, посочват, че то е най-мащабното досега, посветено на проследяване ефекта от консумацията на яйца и доказващо позитивното им влияние в малки количества.

 

Добре е обаче да се има предвид, че данните на учените са изцяло наблюдателни и не доказват директен ефект на яйцата за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Възможно е позитивният ефект при хората, които редовно консумират яйца, да се дължи и на други фактори. Важното в случая е, че наблюдаваната група е достатъчно голяма, за да даде релевантни резултати. А по-важното е, че проучването доказва, че консумацията на яйца в умерени количества по никакъв начин не повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Напротив – особено в комбинация с други фактори от здравословния начин на живот, яйцата може да подисгурят по-нисък риск от подобни заболявания.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter